ВЛАДИМИР ШОПОВ: „ЗА МЕН Е ИЗВЪН СЪМНЕНИЕ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ Е ОПИТАЛО ДА ОСЪЩЕСТВИ СРЕЩА МЕЖДУ РЕДИНГ И ОРЕШАРСКИ В СОФИЯ”

Desperate-man-red-b&w-0713 25.07.2013

Как да се разтълкува  разминаването между заместник-председателката на ЕК г-жа Вивиан Рединг и премиера Пламен Орешарски в София на 40-тия ден от протестите срещу неговия кабинет? След като потърсихме становището на първия български еврокомисар и лидер на ДБГ Меглена Кунева, се обърнахме за мнение към известния политолог-европеист Владимир Шопов. Ето неговата гледна точка:

Проблемът има два аспекта. Единият е свързан с факта, че още от първия си ден този кабинет има парализирана европейска политика. Това много ясно се видя от първото и засега единствено / вероятно такова и ще остане!/ посещение на на Орешарски в Брюксел, където в рамките само на половин час той беше принуден да чуе няколко изключително „впечатляващи” неща. Първото от тях беше, че европейските институции възприемат гласа на протестиращите като легитимния изразител на това, което се случва в страната. На второ място той получи потвърждение, че механизма за наблюдение и контрол на ЕК върху България ще бъде продължен. Така  още тогава от Брюксел дойде ясният сигнал какви ще бъдат / или по-скоро няма да бъдат!/ отношенията между това правителство  и европейските институции, смята Владимир Шопов.

Другият сигнал, според политологът, е  непосредствено свързан с посещението на г-жа Рединг в София. За мен е извън съмнение, че от страна на правителството е имало опит да бъде осъществена среща между комисар Рединг и премиера Орешарски по простата причина, че този кабинет трескаво търси и се нуждае от допълнителна легитимност и една такава среща щеше да бъде стъпка в тази посока. Самият факт на непровеждането на подобен разговор е ясен индикатор, че нормални отношения между такъв кабинет и европейските институции не може да има. Подобен извод може да се направи и от казаното от г-жа Рединг в София, където тя препотвърди ангажимента на страните-членки, както и на самата ЕК, по-активно да се ангажират с кризата в България и проблемите на протестиращото българско общество.

Във всички случаи неосъществената среща между г-жа Рединг и премиерът Орешарски  е ясен дипломатически знак към сегашния кабинет, е категоричен Владимир Щопов. За мен е интересно това, че за този месец и половина управление ние станахме свидетели на осезаемо разместване на институционалния баланс  и на много директно ангажиране на страни-членки в случващото се в България. Нека си спомним първата реакция в деня на назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – това беше остра реакция от ключови страни-членки на ЕС. После се появи общата позиция в писмото на посланиците на Германия и Франция, изводите в което бяха препотвърдени на практика от още няколко страни-членки. Така че в момента имаме не просто правителство, което не може да работи нормално с европейските институции, а ситуация, в която ключовите държави в ЕС съвсем отчетливо показват, че не са склонни да работят дългосрочно с въпросния  кабинет. Разбира се всичко това е в рамките на дипломатическия тон, макар и да станахме свидетели на неговото „максимално разтягане” в казаното от посланиците на страни-членки в София, обобщава политологът-европеист Владимир Шопов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *