БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ EXODUS*

Защо „яките касапи” с докторски дипломи напускат България? Как се изкарва зимата със заплата от 200 евро? Кое е по-добре – пиян или никакъв лекар в болницата?

„Катастрофално”  – така определи състоянието на българското здравеопазване лекарският съюз и в декларация призова държавния глава да свика спешно Съвета за национална сигурност по въпроса за здравното състояние на нацията. Едновременно д-р Цветан Райчинов, шеф на съсловната организация обяви в печата, че само след 8 години държавата ще остане без лекари, тъй като за чужбина вече бягат дори медици надхърлили 50-те. Не друг, а четвъртият поред за мандата на ГЕРБ здравен министър Десислава Атанасова огласи по радиото, че до края на годината от страната вече ще са отпътували 500 подготвени български лекари, повечето в началото на професионалната си кариера. Същите млади медици, към които през юни председателят на Българския лекарски съюз се обърна  с безпрецедентния призив: „Ако сте решили да учите медицина, не го правете в България! Ако въпреки това държите да учите медицина и го направите в България, след това работете в чужбина! Там ще ви приемат като хора, които заслужават уважението и на общество, и на политиците, и на целия свят”.  Само преди месец представители на лекари, зъболекари и фармацевти напуснаха демонстративно свиканата от президента Плевнелиев по повод предпоследното място на България в класацията на ЕК по качество на здравеопазването среща, тъй като на нея бяха лишени от възможността да изложат тревогите си.
Какво се случва с българското здравеопазване?
Нищо особено, би отговорил премиерът Бойко Борисов! Пред журналисти през април той искрено се учуди, че лекарите заминавали за чужбина бягайки от лошите условия в родината си и  обясни ситуацията така: „Това, че заминават, означава, че много добре подготвяме лекари. Има лекари, които получават по 15 000-20 000, 70 000 лева. Къде нямат лекари – във ВМА и ”Пирогов”? –  попита риторично тогава министър-председателя и сам си отговори в характерен стил, че постоянно откривал нови отделения в болниците, спортни зали, естакади и магистрали. А през юли, след бомбения атентат в Бургас, ласкаво нарече д-р Йордан Томов от местната болница „якият касапин”, защото когато му го представили, хирургът бил подгизнал от кръвта на пострадалите израелски граждани, на които оказвал помощ в операционната.
Към докторската Обетована земя
Особеното обаче е, че българските „лекари-касапи” и най-вече онези със специалност, за умението да се грижат за човешкото здраве получават в Европа и по света не с пъти, а с много пъти по-високи възнаграждения отколкото в своята родина. В Германия, например, освен подобаващо за квалификацията им заплащане, хората с бели престилки могат да се радват допълнително и на безплатно жилище, застраховка, детска градина, телефон.  За разлика от една Стара Загора, където както стана ясно след груповата оставка на персонала кръвния център в града тези дни, лекар с 20 годишен стаж получава месечно 320 евро, а медицинските сестри по 200 евро – суми, с  които дори и в „евтина” България е трудно да се оцелее през зимата. Неслучайно в началото на годината сайтът Healthgrouper.com , чиито международни експерти следят здравните услуги в Югоизточна Европа, предупреди  в изследване, че от 35 хиляди работещи в българската здравна система, 5000 лекари възнамеряват да заминат за чужбина, 90 на сто от анкетираните са недоволни от реформите в здравеопазването, а 44% от тях не биха препоръчали професията на по-младите си колеги. А само преди месец Евробарометър изнесе данни, че най-корумпирания сектор в България  е здравеопазването  и месечно там се извършват по 150 хиляди корупционни сделки.
Пиян или никакъв лекар?
В началото на октомври близки на терминално болна пациентка в дупнишката болница обвиниха дежурния лекар, че когато  бил повикан да й окаже спешна помощ, бил много пиян. Разследването по случая все още се точи, но медиите вече успяха да публикуват два показателни коментара. Единият е на колеги на злополучния доктор от същата болница, които твърдят, че той не е алкохолик, а работохолик, и че през фаталния ден изглеждал неадекватно, защото поемал антидепресанти. Другият коментар е  на самия шеф на Военно-медицинската академия генерал-майор проф.д-р Стоян Тонев. Твърдейки, че вината и отговорността все пак трябва да се носят,  генералът обобщи, че в конкретния случай било по-добре да има такъв /пиян-б.а/ лекар, отколкото никакъв.
Неподозирано точна „диагноза” и импровизирана символична прогноза за бъдещето на българското здравеопазване, макар изказани по повод актуален случай днес!  При това от компетентен и авторитетен медик.
*Exodus – библ. Изход

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *