БЪЛГАРСКИТЕ ОНЛАЙН СХВАТКИ

 

Gipsy Syndicate 4 201113 23.05.2014      Ако често цитираната фраза на Наполеон, че „Четири вестника са по-опасни от хиляда байонета“ бъде съотнесена към епохата на интернет, то предупреждението на великият французин би следвало да има многократно по-сериозна сила. Просто няколко ловки сайта умножени през социалните мрежи са в състояние да предизвикат прогандно-манипулативен ефект, сравним с нещо като  ограничен ядрен удар. В редовното си изследване за миналата година експертите от Фондация „Медийна демокрация“ констатират, че българските онлайн медии „се утвърждават все повече като един от основните генератори на информация и интерпретация на политическия живот в България и усилията за тяхното овладяване ставата все повече и по-видими“. От друга страна, размишлявайки върху променените от интернет обичайни медии в интервю за печата, политологът Иван Кръстев отбеляза иронично: “ Най-просто казано, обещанието на интернет беше обещание за един свят, свободен от манипулация. Но в действителност новият свят е толкова свободен от манипулация, колкото социализмът беше свят, свободен от експлоатация“.

Интернет сърбеж по кожата

Николета Даскалова от Фондация „Медийна демокрация“ потвърждава съществуването на центрове за манипулиране на общественото мнение в българското интернет-пространство. Развивани много активно около парламентарните избори през 2013-та, тези звена се занимават, например, със създаването на подобия на новинарски сайтове с привлекателен дизайн, като напълно се премълчава кой стои зад въпросния сайт. Целта е да се „влезе под кожата“ на гражданите през социалните мрежи, за да може генерираните манипулативни послания да бъдат размножавани, препращани, споделяни от самите тях като потребители на тези мрежи. Експертът от Асоциацията на европейските журналисти – България Илия Вълков допълва, че въпросните центрове не са официални, а по-скоро са съставени от по-големите партии, които формират младежки екипи със задачата да пишат и лансират теми в интернет, да образуват форумни групи, да се конфронтират с други подобни групи. „ Всяка партия има определени лица, които отговарят за този ресор. БСП притежава солидна интернет-формация за противодействие, а тази на ГЕРБ дори се нарича „Щит“, пояснява Вълков.

Казваме Украйна, разбираме Русия

Наблюдения върху онлайн-изданията на печатни и електронни медии сочат, че макар кампанията за евроизборите да се е развивала активно на фона на събитията в Украйна, обектът на коментарите определено е бил Русия. Според Николета Даскалова това е проличало  както от изразяваните позиции на  различни политически представители, така и от интернет-медиите чрез начина, по който те са рамкирали и поднасяли информацията. „Едната насока на посланията – про и анти-руското отношение –  е рязко очертана и  високата степен на пристрастност в едната или друга посока е отчетлива. Неутралният тон е по-скоро „запазена марка“ за по-качествените медии. Другата насока обхваща цялата конфугируция „ЕС – Украйна – Русия“ чрез плановете за газопровода „Южен поток“ и българската енергийна политика като цяло. При нея също се наблюдават ясни пристрастия  в различна степен“, констатира изследователката от Фондация „Медийна демокрация“.

Интернет и протестните цунами

Илия Вълков от АЕЖ отчита и още нещо –  вълнообразния характер на кампаниите организирани чрез интернет и социалните мрежи. Според него протестните вълни са се зародили първо по екологични теми през лятото на 2012,  след известно затишие през зимата на 2013-та вълната се е надигнала по повод цените на тока и парното и  след пауза при служебния кабинет, скандалът с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС е породил голямото протестно цунами в цялата страна. „Сега вълната отново е пикова, наблюдава се сериозно наелектризиране на атмосферата в социалните мрежи и причината са не само европейските избори, но и събитията в Украйна, които разделят интернет-аудиторията на русофили и русофоби, на еврофили и противници на евразийския съюз“, отчита Вълков и недоумява как може да си срещу нещо, което още го няма, какъвто е проекта за Евразийския съюз? А това също създава впечатление за манипулация“, допълва експертът.

Политикът като „трол“

Любопитни са опитите да се изземе автентичният глас на гражданите не само от страна на платените форумци в интернет, но и от самите политици. Николета Даскалова отбелязва активната употреба в тяхната онлайн риторика на етикети, послания, позовавания, ключови думи, лозунги, циркулирали по време на протестите през миналото лято. „Забелязваме как политиците разчитат не само на своите анонимни помагачи в интернет, но и самите те се превръщат в своеобразни „тролове“, които приватизират гласа на хората и го прекрояват по свой модел използувайки т.нар.“популистки подход“, отбелязва  Даскалова. От своя страна Илия Вълков е убеден, че „троленето“ в интернет не оказва сериозно влияние върху нагласите на един или друг читател или потребител на фейсбук. „Със своето поведение „троловете“ сами отблъскват участниците в дискусиите. Те са разпознавани, имат постоянно провокативно поведение и съм сигурен, че повечето читатели в интернет и то там,  където виреят тролове, не формират мнението си от техните постинги“, отбелязва Вълков.

Затворените интернет-общества

Като свободно медийно пространство интернет е  и място за изразяването на модерни антисистемни позиции. Доколко защитниците на подобни позиции, младите и убедени антиглобалисти, успяват да привлекат интереса на българската интернет-публика? Николета Даскалова отичта, че става въпрос за  затворени микрообщества, които трудно могат да постигнат широка подкрепа и да влязат в диалог със застъпниците на други каузи. Техните „зони“ съществуват, но те са по-скоро маргинални, в което няма нищо лошо, констатира тя. Илия Вълков също смята, че антисистемните групи често за „затворени“ в интернет и в там те обсъждат своите идеи и действия само помежду си, а те понякога са опасни. „През  2013-та се роди група, представляваща крайно крило на протестиращите, която в последствие се обособи като самостоятелно течение. Тъкмо тези хора призоваваха през миналогодишните протести за изстъпления, за насилие, за радикални действия, дори  за хвърляне на коктейли „Молотов“ срещу обществени сгради в градовете“, припомни изследователят от АЕЖ-България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *