БЪЛГАРИЯ, ЧЕХИЯ, СЛУЖБИТЕ И ВЛАСТТА

The-Eagele&Banner-160613

Bradva.bg                Няколко часа преди българският парламент да избере за 15-тина минути т.нар. „външен специалист” Дилян Пеевски за шеф на ДАНС, чешкото УБОП /Управление за борба с организираната престъпност/ съвместно с прокуратурата   стартира  широкомащабна операция в Прага и цялата република. Още същия ден решението на българското Народно събрание породи остро масово негодувание и изкара на улицата стотици хиляди протестиращи. Светкавичните действия на чешките специални служби вкараха зад решетките осем сегашни и бивши високопоставени държавни служители и доведоха до изземане от обискираните десетки жилища над шест милиона евро и няколко килограма злато.

Оковите на реда

Непосредствено преди  официалното издигане  на депутата от ДПС Пеевски за „агент номер едно” на България, лидерът на БСП Сергей Станишев ултимативно изправи своите депутати-съпартийци пред дилемата: „Или гласуваме за Пеевски, или кабинетът на Орешарски пада”. Малко по-късно  той  и споменатият премиер  се опитаха да им обяснят, че предвид нестабилната политическа ситуация в държавата е нужна тъкмо силната ръка на мастития медиен магнат, а за да се концентрира концентрира властта в ДАНС, в нея от МВР спешно беше прехвърлена ГДБОП. Чешки медии междувревременно съобщиха, че в нощта преди полицейската акция шефа на тяхното УБОП Шлахта посетил премиера Нечас за да го информира за подготвяната операция и да вземе личното му  съгласие за обиск на неговия офис. След кратък размисъл Нечас отговорил: „Разрешавам, вършете си работата!”. На сутринта белезниците щракнаха върху ръцете на началничката на кабинета Яна Нагиова с обвинение в политическа корупция и злоупотреба с власт. Зад решетките на бърза ръка се озоваха също бившият и настоящ шефове на военното разузнаване, организирали по поръчка на Нагиова незаконно следене на съпругата на премиера Радка Нечас, един бивш министър, действащ депутат и двама парламентарни лобисти.

Президентски реакции

В България само пет часа след „нестандартното решение” на БСП и ДПС за избора на „външния експерт Пеевски” начело на тайните служби, държавният глава Плевнелиев в безпрецедентно обръщение заяви, че е „омерзен”  от гласуваната кандидатура, съобщи, че кредитът му на доверие към правителството на Орешарски е изчерпан и свика извънредно заседание на КСНС /Консултативния съвет за национална сигурност/, на което днес/четвъртък/ ще бъдат обсъждани реформите в сектора „Сигурност” и разразилата се политическа криза. По същото това  време в Прага президентът Милош Земан, политически опонент на десния премиер Нечас огласи публично, че обвиненията срещу кабинета са много сериозни и тутакси покани в своя офис началника на чешката полиция, главния прокурор и самия премиер за да обсъдят съвместно възникналата кризисна ситуация. Паралелно двете по-малки партии от управляващата коалиция обявиха, че губят доверие в Нечас, но няма да напуснат коалицията.

Сбогом партио любима?

На четвъртия ден от злощастното инсталиране на Пеевски начело на ДАНС  при нестихващи многохилядни протести в страната под лозунгите  „Оставка”, „Червени боклуци” и „Олигархията вън”, премиерът Орешарски отказа да се оттегли от поста си, председателят на ПЕС и лидер на БСП Станишев категорично отхвърли исканията да напусне партийното председателство и дори  поиска от съпартийците си да му гласуват доверие. От своя страна лидерът на ДПС Местан се хвърли да пояснява, че след като злополучният им партиен кандидат за шеф на ДАНС вече си е подал оставката и тя е приета от премиера, нямало пречки той да бъде възстановен като народен представител. И докато в България разправиите текат, чешкият министър-председател Петър Нечас вече е връчил официалната си оставка поради скандала за корупция и злоупотреба с власт, оттеглил се е  от председателския пост на дясната Гражданска демократична партия  и е поел по искане на президента държавническия ангажимент да продължи да движи текущите въпроси на страната до назначаването на ново правителство.

Началото на края или краят на началото?      

И още нещо. Безпрецедентните за Чехия мащаби на антикорупционната акция, извършените арести и продължаващите  активни следствени действия дават основание на наблюдатели да прогнозират, че операцията е само начало на разследване, което се очаква да промени изцяло политическата сцена в централноевропейската държава. На този етап в България подобна трансформация изглежда немислима поради нормативния и структурен хаос в сферата на сигурността, ниското реноме на обраслите в постоянни скандали специални служби и неефикасното им взаимодействие с прокуратурата.

Един от възможните отговори на въпроса защо Прага успя да се справи само за едно денонощие с правителствената си криза е, че чехите имат функционираща държава и действащи специални служби. А обяснението за продължаващия вече седмица хаос в България би могло да бъде, че вместо държава, управниците си имат своя Делян Пеевски. И кукловодите, които мечтаеха да му дърпат конците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *