БЪЛГАРИЯ: ЕМИГРАНТСКОТО НАДХИТРЯНЕ С ЕВРОПА ЗАПОЧВА ОТНОВО

Desperate-man-red-b&w-0713 28.08.2014

„Свободата на придвижване е същностна част от европейската интеграция и ние заставаме напълно зад нея. Обаче това не означава, че си затваряме очите за проблемите, които тя предизвиква“. С това кратко въведение германският вътрешен министър Томас де Мезиер обяви новите  миграционните мерки в Германия, които кабинетът на канцлерката Ангела Меркел предложи за гласуване. И след като нейната управляващата коалиция има голямо мнозинство в Бундестага, приемането на новите ограничения може да се смята за сигурно.

Лошата новина за „бедните емигранти от България и Румъния“, както ги нарича агенция АП е, че след влизането в сила на промените, ако не са си намерили работа, те ще имат право на престой в най-богатата европейска държава само 6 месеца. А когато са заподозряни в  злоупотреби с германската социално-осигурителна система, на бедните български и румънски  европейски граждани ще бъде забранено повторно влизане в страната.

„Добре дошли“ сънародници!

По данни на германската Служба по заетостта от април, като безработни в страната са били регистрирани 10 хиляди българи и 11 хиляди румънци. В рамките на последната 2013-та  година броят на безработните български имигранти в Германия е нарастнал с 65 на сто, а на румънците без препитание съответно с над 50 на сто. Това означава, че освен всичко друго, България ще трябва да се подготви да приеме депортираните от Германия хиляди свои безработни граждани.

Което може да се окаже началото на друга, още по-сериозна и изненадваща  драма! Ако големите европейски държави, като Великобритания, Франция, Холандия и Испания решат да последват примера на Берлин,/ а вероятността това да се случи е огромна!/, към вихрещата се българска политико-икономическа и финансова криза ще  се прибави още една – депортационно-хуманитарна. Ще я предизвикат десетките хиляди  българи, които ще се наложи на бърза ръка да се приберат у дома.

Между боклука и плъховете

Вероятно някои от тях ще се зарадват, поне на първо време.  Все пак ще могат да поемат глътка роден въздух след европейското си изпитание. А ще изглежда романтично пътуване в сравнение с тамошните реалности. Позовавайки се на  многобройни публикаци и доклади в Германия, агенция АП описва жалката картинка на истинското сегашно битие на тези хора.  В квартали на Дуисбург, например, „имигранти от България и Румъния, много от които са цигани, живеят при ужасяващи условия  с незначителни перспективи да намерят работа“. Агенцията посочва, че „десетки наблъскани хора обитават малки апартаментчета в стари, полуразрушени жилищни сгради, в които няма електричество и течаща вода“,  а градските власти редовно се оплакват на федералното правителство от „покритите с боклук улици и пълните с плъхове жилищни блокове“.  Подобно е положението на бедните емигрански местообиталища и в другите европейски страни.

Последният…

Бащиното огнище обаче, едва ли ще задържи задълго в родината прогонените си чада. Просто в България, за разлика от някои квартали край големи европейски градове, мизерията е национално- повсеместна, а перспективите за достоен живот са станали недостижимо далечни. Затова недостойната емигрантска игра на „котка и мишка“, която бедните българи от години играят с Европа, ще продължава, а опашките на автогарите и авиотерминалите за чужбина няма да намаляват.

И така, докато последният емигрант угаси светлината, окончателно хлопне мандалото и поеме нанякъде. Като беден европеец, естествено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *