БЪЛГАРИЯ: БЕЗ СТУДЕНТИ И БАНДИТИ

Тези дни ръководството на СУ”Св.Климент Охридски” обсъди своя нова антикризисна програма, след като правителството оряза два милиона евро от субсидията на Университета.
Накъде поема в кризата българското висше образование?
Съществена част от парламентарното ръководство и  членове на кабинета, начело с премиерът Борисов, не можаха да присъстват на националното отбелязване на 24 май. Подгонени от икономическа криза те масирано участваха в мероприятията около Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост в Прага и Рим, където отдадоха тридневен почит на делото на светите братя Кирил и Методий. Което им попречи да усетят непосредствено истинският дух на празника и да се порадват на словесните „фойерверки”, които блеснаха в официалната му част чрез изявленията на представители на академичната общност, на дейци на културата и просветата, както и в неофициалната – в думите на студенти, ученици, на техни родители и преподаватели. В деня на „най-хубавият български празник” много от тях говореха за мизерно съществуване, за протести, за гибел на образованието и науката, за училищни шествия на „бъдещи емигранти”  и за други неподобаващи за подобно честване неща.

Касапско хоро

Днес ще бъдат обсъждани и предложени на кабинета „най-тежките” антикризисни мерки след правителственото постановление за ограничаване на бюджетните разходи, които ректорът на СУ”Св.Климент Охридски” проф.Иван Илчев коментира така: “До момента рязахме на живо месо, сега с брадва ще сечем кокала.” И поясни, че държавната издръжка за студент през тази година ще бъде с 20 на сто по-ниска от издръжката на ученик в средното училище, както и че „явно приоритетът на България не е науката, не е образованието, не е здравеопазването, а полицията”, чиито средства не са засегнати от антикризисните мерки. Така държавата ще бъде очистена от бандити и студенти.

ООД „Университет”

Твърде интересни са и тезите на образователния министър Сергей Игнатов по проблема. В средата на миналия месец в „прославилата се” с все още разследвани корупционни практики Стопанска академия в Свищов, г-н министърът се застъпи в полза на университетското предприемачество, намерило място в проекта на новия Закон за висшето образование.То ще позволи на висшите училища да регистрират търговски дружества и да търгуват с имоти. За да не разчитат, разбира се, единствено на държавната субсидия. А председателят на т.нар. „Съвет на ректорите” и глава на още по-прославилият се с продажбата на изпити УНСС проф. Борислав Борисов, известен също като президентски съветник, както и като сподвижник и съсед на нашумялия Алексей Петров и бившия главен прокурор Никола Филчев, обяви публично, че с въвеждането на платено университетско обучение финансовите/ а защо не и корупционните?/ проблеми на висшите училища ще изчезнат. И на ангажиментите на държавата към тях, съответно.
Така, с края на академичната учебна година настъпва началото на най-тежката битка за оцеляване на българското висше образование. И може би последната, ако правителството успее да докаже убедително, че университетите са излишно бюджетно бреме за държавата и по-рентабилно ще бъде оредяващите просветлени млади българи да учат единствено в чужбина. На собствени разноски, естествено.