БЪЛГАРИН НАЧЕЛО НА НАТО?

В Брюксел започнаха неформалните разисквания за следващия генерален секретар на НАТО, след като Яп де Хоп Схефер се оттегли от този пост през април. Една от тези кандидатури е на бившият министър на външните работи и сегашен председател на парламентарната комисия по външна политика в българския парламент Соломон Паси.
В началото на април, на 60-тия си рожден ден, Североатлантическият алианс ще трябва да реши и въпроса кой ще застане начело на организацията през следващите 4 години след като приключилия още през 2007-ма и удължен до тази година мандат на холандеца Яп де Хоп Схефер окончателно изтече. Досегашният генерален секретар и бивш холандски външен министър постигна известни успехи на този пост, въпреки че през последните 6 години отбранителната организация трябваше да преодолява пукнатините в трансатлантическото сътрудничество, да се ангажира за първи път военно чрез мисията си в Афганистан, както и да напасва действията си с ЕС.
НАТО е и ще продължи да бъде в основата на европейската сигурност –  27-те членки на ЕС приемат прословутия член 5-ти като най-сериозната гаранция за общата си отбрана, а ролята на алианса в Афганистан и на Балканите е ключова за европейските интереси по сигурността. Тъкмо на този фон се открояват и кандидатурите за поста генерален секретар, сред които

фигурира и личността на Соломон Паси. Kramer vs. Kramer trailer

В края на миналата сп. „Шпигел” съобщи изненадващо, че „страните членки на Алианса от Източния блок са се обединили около кандидатурата на бившия български външен министър”, а тези дни британският „Икономист” отбеляза, че „прочулият се със своя Трабант Паси има опит като председател на ОССЕ” и доколкото в тази организация членува и Русия, това може да го направи „по приемлив за Кремъл”.
Наивно е да се очаква, че  доказалата се личност на известния дипломат и политик на българската и европейска политическа сцена би имала някакви шансове за поста, без да се вземат предвид два фактора – отношението на новата американска администрация към неговата кандидатура, както и предизвикателствата пред алианса през следващите години.
В специалното си послание до НАТО, изпратено ден преди официалното встъпване в длъжност,

новият американски президент Барак Обама изтъква, The Oakley Seven release

download How the Grinch Stole Christmas!

Watchmen download

че алианса освен  да подпомогне афганистанския народ  трябва „да предостави помощ на народите от Централна и Източна Европа в един момент, когато те изцяло се интегрират в демократична Европа”. От друга страна със сигурност членките на НАТО през времето до април ще трябва да формулират онова, което бъдещия генерален секретар ще трябва да прави – да защитава твърдо позициите на организацията срещу Русия и талибаните, да бъде опитен преговарящ и да гласът му да бъде чуван в Европа и САЩ.
Макар на пръв поглед да е по-малко известен в „голямата политика”, Соломон Паси би могъл успешно да реализира изпълнението на тези задачи.
В случай, че евроатлантическата общност прояви разумна смелост и през април му гласува необходимото доверие.The Serpent’s Egg movie download How to Rob a Bank ipod

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *