БУРГАСКИ АТЕНТАТИ ПО КУРОРТНО ВРЕМЕ

На официалният прием в българското външно министерство по повод Денят на националната дипломатическа служба, българският външен министър Николай Младенов произнесе най-краткото си слово, в което съобщи на събралите се чуждестранни дипломати и гости за атентата срещу израелските туристи в Бургис и побърза да отпътува за черноморския град. Върху предисторията на терористичния акт се спира Георги Папакочев:

Първата година от управлението на ГЕРБ се оказва особено наситена с официалните връзки между България и Израел. В самото начало на 2010-та премиерът Борисов прави официално посещение в еврейската държава по покана на своя израелски колега Бенямин Нетаняху. Това е първото българско посещение в Израел на ниво министър-председател от18 години след визитата на премиера Филип Димитров в Ерусалим и Тел Авив през март 1992. Година преди товапо покана на тогавашния министър председател Димитър Попов в България гостува израелският премиер Ицхак Шамир. По време на всички тези контакти България се старае да предлага на платежоспособните израелски туристи своя туристически продукт в зимните си и летни курорти. През същата 2010 година израелският посланик в София Ноах Гал Гендлер прогнозира, че с известни подобрения на туристическата оферта/ „ол икнлузив”/ броят на израелските туристи лесно би се удвоил до 200 хиляди души годишно.
Балкански посредник в близкоизточните преговори?
През август същата 2010 година  в София  израелският президент Шимон Перес декларира на съвместна пресконференция със своя домакин, тогавашния президент Георги Първанов, че „България е едно подходящо, едно много добро място” за среща и преговори на неговата страна с палестинците. Непосредствено преди официалната визита на Перес в София, българската столица е посетена от президента на Палестина Махмуд Абас. По повод предложението на Перес за преговори с палестинците в София под заглавие „България като резервен играч” германският „Франкфуртер алгемайне цайтунг” отговаря на въпроса дали страната може да влезе успешно в ролята на посредник по следния начин: ” България поддържа добри отношения както с Израел, така и с палестинците. Израел е признателен на балканския народ за това, че през Втората световна война закриляше своите граждани от еврейски призход. В Османската империя обаче и турците столетия наред предлагаха на евреите защита и сигурност.”
Службите, службите…
В самия край на 2010 година в София пристига директорът на израелското разузнаване „Мосад” генерал-майор Мейр Даган по лична покана на премиерът Бойко Борисов. Според официалните информации/ агенция Фокус/ двамата са изразили “личното си задоволство от доброто сътрудничество между българските и израелските служби за сигурност и успешно проведени съвместни операции”. Според българския печат генерал-майор Мейр Даган е роден в бившия  Съветски съюз  и  се смята, че е потомък на семейството полски евреи, депортирани в Сибир след подялбата на Полша между нацистка Германия и СССР през 1939 г. През 1950 година цялото  семейство се установява в Израел.

Хизбула на сцената
На 9 януари тази година/2012/ БТА цитира собщение на израелския информационен сайт „Аруц Шева” (Arutz Sheva), който  съобщава за неотдавнашно осуетено планирано терористично нападение срещу израелски туристи от страна на българските служби за сигурност. Открити били подозрителни куфари с експлозиви, които  терористите планирали да  взривят в автобус с израелци, пътуващи към зимен курорт вБългария. Местните служби за сигурност са започнали разследване дали има връзка между осуетения атентат и европейска терористична група, ръководена от базираната в Ливан организация Хизбула. Една от разследваните възможни линии е била вероятната връзка с наближаващата годишнина от убийството през 2008 г. в Дамаск на водача на Хизбула Имад Мугние, според сайтът “Аруц Шева”.
Режимът в Дамаск и Хизбула
Версията на израелските медии от началото на годината се подкрепя и от Мохамед Халаф е български журналист от арабски произход, който е сред най-добрите арабски анализатори в България. Работи за кувейтския вестник „Ал Уатан“ („Отечество “) като кореспондент за балканските страни.
В специално интервю за ДВ след атентата в Бургас, Мохамед Халаф твърди, че негови извършители могат да бъдат Хзбула и сирийските служби за сигурност, които всъщност се представляват от едни и същи хора. Хизбула практически държи в момента сирийския режим на власт и е напълно възможно атентатът да е съвместна операция на двете страни. Халаф припомня предупреждението на израелските служби за сигурност за възможен атентат срещу техни туристи в България през зимата, но тогава не бяха открити веществени доказателства за подобна операция. Мохамед Халаф е уверен, че атентатът в Бургас не е случаен и предполага, че той е бил внимателно подготвен с предварителна оценка на ситуацията. Известно е, че България е посещавана от много израелски туристи, особено през летния туристически сезон. Явно е, че мерките за сигурност в крайморските летища, и по-специално в Бургас са били проучени внимателно от терористите и очевидно летището в Бургас се е оказало много по-удобно за такава терористична операция, смята Халаф, който обаче не може да си обясни как в България това се случва на паркинг на летище с автобус, който превозва израелски туристи. Къде са българските и израелските служби, които обикновено придружават еврейските туристи със специално подготвени за такава задача агенти, пита Халаф? Сигурен съм, че в групата израелски туристи е имало такъв агент на спецслужбите. Израелците отлично знаят, че техните граждани са в потенциална опасност в момента, тъй като Хизбула се опитва все още да отмъщава за своя лидер Имад Мугние – това е техният военен лидер, който беше убит в Дамаск и те все още подозират подозират за това убийство израелските служби за сигурност. Халаф подозира за участие в атентата  и сирийските тайни служби, защото България е приятелска страна на Дамаск и не е изключено ударът им да е насочен към държави, които подкрепят сирийската опозиция.
Сирийската война и атентатите
Според Мохамед Халаф атентатът, извършен в Дамаск срещу сградата на съвета по национална сигурност,  е бил силен удар срещу режима на Башар Асад. На съвещание там е било свикано  цялото правителство, всички отговорни фигури на режима – министъра на отбраната, на вътрешните работи, шефовете на службите по сигурността, военни и политически съветници. Известно е, че сирийската опозиция съобщи още преди две седмици, че ще пренесе битката си в столицата Дамаск, а преди два дни обяви, че ще даде начало на операците „Вулканът Дамаск” и „Сирийското земетресение”.
Има ли връзка с атентата в Бургас предстоящата втора среща на сирийската опозиция в България, определена за края на юли?
Мохамед Халаф смята, че доколкото все още липсва официална информация за подобна среща, твърдението идва единствено от средите на сирийската опозиция.
Иран и бургаския атентат?
По повод твърдението на Нетаняху за участие на иранските служби в атентата в Бургас, Халаф смята, че  израелския  премиер отклонява нещата към Иран, защото в момента неговия проблем е в тази посока. Той иска да намери повод за нанасянето на удар срещу ислямската държава, тъй като американците не са съгласни за подобна военна кампания в годината  на президентските избори в САЩ. В Израел има двама политици, които се стремят към военен конфликт – Ехуд Барак, министър на отбраната и Бенямин Нетаняху, твърди Халаф.  Всички останали политически сили в еврейската държава са против война с Иран. Американският президент Барак Обама настоява санкциите да бъдат продължени, защото един такъв удар срещу Иран би довел до тотална война в региона, смята Мохамед Халаф.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *