БУМЕРАНГЪТ НА ИЗОБРАЖЕНИЯТА

10.01.2013

Как кадрите на спящи полицаи и екологични безобразия влияят върху обществения живот в България? Кого зарадва най-много гафът с визуализацията на президестското новогодишно поздравление?

Странно как тайните служби на България, получили само през 2011-та /според Ройтерс / 13 500 хиляди разрешения за следене и подслушване на собствените й граждани, допуснаха новогодишното приветствие на държавния глава да бъде илюстрирано с картинки от курорта Аспен, Колорадо и фондовата борса в Ню Йорк? „Това едва ли  е тяхна работа”, биха възроптали мнозина, но други биха запитали: „А защо органите реагираха толкова бързо и болезнено това лято, когато варненецът Боян Цветанов разпространи в интернет снимката на спящи в патрулната кола полицаи?”. Или биха се поинтересували как така тримата ромски пубери, които през октомври сами пуснаха във Фейсбук хашлашката си снимка с портрети на личности от българската история, бяха тутакси изключени от училище и наказани с полагане на доброволен труд, а за гафа с видеото на президента засега е уволнена единствено дребна служителка от „Балкантурист”?

Щрак природа на портрет

Киберпространството и съвременните комуникационни средства превърнаха изображенията в истинско „смъртоносно оръжие”. Да не забравяме, че тъкмо случайните любителски кадри от ударното коледно-новогодишно разораване на дюните край Несебър, направени от наблюдателен екоактивист, първи вдигнаха обществена тревога и фактически принудиха властите да прекратят безобразията там, поне засега. В интернет отдавна циркулират въздушните снимки на Google земя, на които ясно личан тежките поражения върху Пирин в района на ски-пистите в Банско. От друга страна излъчените в ефир при флагрантно незачитане на законите в страната кадри от въздуха при прословутата акция на НАП за издирване на богаташи край големите градове и курорти нито доведоха до напредък в борбата с корупцията, нито до санкциониране на хеликоптерните снимачи.

Скрито-покрито?

С пълно пренебрежение местните медии се отнесоха и към инициативата във Фейсбук „Снимай полицай”. За разлика от тях, обаче, през ноември Ройтерс разпространи информацията, че „хиляди българи, възмутени от неефективното правоприлагане са подкрепили сайта със снимки на полицаи, които нарушават правилата и не си вършат работата”. А руската ИТАР-ТАСС поясни още по-детайлно, че на страницата са публикувани фотографии на полицаи в неловки за тях моменти – неправилно паркиране, използуване на служебни автомобили за лични цели, кражби на бензин и дори употреба на алкохол при шофиране. Естествено само месец по-късно интернет-групата беше „неутрализирана” от неизвестни лица, но изображенията още продължават да обикалят интернет.

Президенти, президенти…

Тези дни Белият дом реагира остро срещу онлайн разпространяването на снимки на две от дъщерите на президента Обама, направени от случаен фотограф по време на ваканцията на президентското семейство в Хавай. Администрацията на най-влиятелния мъж в света не спря въпросните изображения, а само поясни, че те нарушават личното пространство на момичетата, тъй като са направени без разрешение в неформална обстановка.

Администрацията на българския президент въобще не реагира около сбърканите фото-илюстрации в новогодишното му поздравление, макар че те са били „копи-пействани” без разрешение от интернет /сиреч откровено откраднати/, използувани са за официални цели и са поставили държавния глава и президентството в деликатна ситуация. А самият Плевнелиев отрече гафът да е негов, поясни, че той не е „техник, който стои зад един компютър и сглобява разни снимки и кадри” и изтъкна,че най-важното в новогодишна му реч е било, че тя е  достигнала „ до милиони българи”.

И до много американци, вероятно, които новогодишно са се почувствали искрено патриотично поласкани.