БРЮКСЕЛ И РЕВЯЩОТО „ЛЪЖЛИВО ОВЧАРЧЕ”

11.06.2008

„ Брюксел на сълзи не вярва” – с тази перифраза на популярен от съветските времена руски игрален филм, българския президент Георги Първанов отговори на въпрос на дипломати в София дали страната ще разчита на „сантименталност и приятелски чувства от европейските партньори” при изготвянето на междинния юлски доклад на ЕК по проблемните „правосъдие и вътрешна сигурност”.
Защо, обаче, има сълзи и защо Европа не им вярва?

Сълзите обикновено изразяват мъка, скръб или силно недоволство. Но те могат да бъдат причинени от радост или от пресно разрязан лук. Във всички случаи причинители на влагата в очите на управлението на най-сиромашката и комай най-проблематична членка на ЕС – България – не са нито лука, нито радостните емоции. Сълзите идат от задънената европейска улица, в която корумпираното и некомпетентно управление вкара страната само за година и половина еврочленство.
През миналата седмица експерти на ЕК събраха последните информации за доклада на Брюксел, от които ще зависи дали комисията ще се задоволи само с остра критика към страната или ще премине към налагането на санкции. Целта, според комисаря по разширяването Оли Рен, е да се разбере дали съществуват такива постоянни проблеми, които да налагат блокирането на близо 7-те милиарда евро до 2013 година или направо да се премине към прилагането на чл.7 от Европейския договор, който отнема правото на България на глас, сиреч замразяването на нейното членство в Евросъюза.
Въпросните алтернативи са толкова страховити, че неволно предизвикват сълзи в очите на управлението. И понеже тази влага и уплахата замъгляват не само зрението, но и мисълта,

идва момента на отчаяните надежди.

В Брюксел няма да допуснат да станат причина за свалянето на правителство на страна-членка, прогнозират стратезите от ул.”Позитано”. Ако бъдат спрени окончателно европарите, в страната ще настъпи политическа дестабилизация, а самите политици ще се обърнат с обвинения към ЕС, което неминуемо ще породи евроскептицизъм, допускат коалиционните партньори на властта. Един удар от Брюксел веднага би обърнал българския управленски елит към Москва, което би било крайно неразумно за страна от продължаващо размирните Западни Балкани, размишляват местни аналитици и геополитици.
Проблемът, както често се случва, вероятно е доста по елементарен. Ако с

размазаното си от сълзи и носови секрети лице

корумпираната, престъпна и некомпетентна власт и този път успее да предизвика състраданието на своите 26-партньорки от ЕС, които с един критичен, но за кой ли път компромисен доклад, ще дадат поредния европейски шанс на управляващите да изкарат своя мандат до догодина, това няма да бъде доброто решение за страната. Ако острите критики и принципните санкции на ЕК предизвикат бързи промени в управлението и въвеждането на стопански и социален порядък в страната, това би бил неизбежния урок за ревящото пред Брюксел „лъжливо овчарче”. Touch the Top of the World dvd Ararat movie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *