БРЮКСЕЛСКА ДАНТЕЛА С ПЕЕВСКИ

Who--20091315.04.2014  Дни след атентата срещу него през януари 2013-та, Ахмед Доган  написа писмо озаглавено „Post factum”. В него почетният председател на ДПС постави два ключови акцента. Визирайки българското политическо пространство той обяви, че  „след този случай светът няма да бъде същият“, и после поясни, че за да се развива и утвърждава в европейското политическо пространство ДПС  има „вътрешна потребност от самостоятелна и независима политика, а не от недобронамерени дресьори и диригенти в продуцирането на политическите реалности.“

Провокация към гражданското общество

Бившият зам.-председател на партията Осман Октай изрази убеждението си, че думите на Доган в писмото обясняват политическото поведение на ДПС от година насам и демонстрират волята на ръководството всичко да бъде подчинено на прищевките на неговия почетен председател. „Като се започне от агитацията на турски език, вакъфските имоти, дори в последната минута с риск да се провалят изборите – промените в Изборния кодекс с  броя на членовете на ЦИК, кръгчетата и квадратчетата върху бюлетината– всичко това трябваше да демонстрира кой всъщност дърпа конците в държавата. А груповите номинации на Делян Пеевски, скандалното лице на управляващото мнозинство за евродепутат, е поредната провокация на Доган към гражданското общество и институциите в страната“, констатира Осман Октай.

Кой представлява етническите турци в България? 

Касим Дал, друг бивш зам.-председател на ДПС и основател на партията „Свобода и достойнство“, долавя зад тази, по думите му  „нагла политика“, големият страх, който изпитва ръководството на ДПС. На последните избори през 2011 година по негови изчисления  партията е загубила половината от традиционните си гласове дори след като си е купила 100 хиляди гласа и така е получила подкрепата на 400 хиляди симпатизанти. „След като през 2009 година на парламентарните избори ДПС събра 620 хиляди гласа, това означава, че сега ръководството залага на корпоративния и контролиран вот. То вече разчита само на такава подкрепа и затова търси хора, които са готови да вложат много пари за печеленето на гласове. Отдавна ДПС не представлява етническите турци в България“, отбелязва Касим Дал.

Показно консумиране на властта

Каква, всъщност, е целта на сегашната „брюкселска дантела“ на ДПС за евровота и дали тя не е предназначена за предизвикването на предсрочни парламентарни избори? Бившият земеделски министър в управлението на тристранната коалиция Мехмед Дикме отбеляза, че  БСП е претърпяла много щети от  номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС и от последвалите гневни обществени протести. „Сега евентуалното номиниране на същия човек за евродепутат, може да породи подобна реакция. Тя ще повиши избирателната активност от една страна и от друга ще предизвика наказателен вот не срещу ДПС, което си има постоянен електорат, а срещу коалиционния партньор на движението БСП“, прогнозира Дикме.

Осман Октай от своя страна е убеден, че ДПС няма интерес от предсрочни избори, тъй като едва ли в бъдеще ще разполага с толкова власт в ръцете си – министерства, парламентарни комисии, областни управители. „Те консумират тази власт и дори правят демонстрации с нея. Подобно поведение ще даде шанс на АБВ да вкара свои евродепутати, а  БСП съответно да плати най-високата цена“, допуска Октай.  Касим Дал смята, че ръководството на ДПС въобще не е мислило за предсрочни избори, тъй като  единственото, което интересува неговите водачи сега, е да наложат своя кандидат. „ Делян Пеевски изглежда като човек, който е  наел ДПС под аренда и сега се възползува от създалата се ситуация. Зад него стои Ахмед Доган и неслучайно Лютви Местан, осветен като агент от ДС с псевдонима „Павел“, обича да повтаря, че той е само председател, а лидер на движението е единствено „почетният председател“. Въпреки това цялата отговорност в бъдеще ще падне върху назначения председател Местан“, предупреждава Дал.

Лаф на шекерлия кафе

Вписва ли се по някакъв начин 20-минутната среща на кафе в края на март в Кърджали между Местан и лидера на ГЕРБ Борисов върху очакваната номинация на Пеевски за евродепутат? Осман Октай е категоричен, че  в случая ръководството на ДПС е използувало Борисов за да отправи послание към всички, които са „изневерили“ на движението в неговите исконни региони и то е: „Внимавайте с ГЕРБ, защото ние утре можем да бъдем партньори с тях, както и въобще да каним на кафе когото си пожелаем!“. Касим Дал, обаче, не смята, че избирателите на ДПС имат нещо общо със задкулисната политика на ръководството, което  от своя страна демонстрира, че не страда от излишни скрупули. „Днес то управлява с БСП и Атака, утре може да седне на масата с всеки друг. Тъкмо заради тази безпринципност нещата стигнаха дотук! Като бивш зам.-председател на ДПС, като човек лежал по затворите за каузата на човешките права, ми е болно, че това ръководство успя до такава степен да подчини областните и общинските структури! То далеч  не познава хората, които издига за кандидати за евродепутати, а някои като Пеевски дори не са членове на ДПС!“, възмущава се Касим Дал.

Десен завой?

Трябва да се търси символиката, на която ДПС държи особено много, а  гласуванията в парламента показаха, че кафето в Кърджали е било сладко и за двамата участници в срещата, смята Мехмед Дикме: „В ръководството виждат, че перспективата с лявоцентристкото управление няма  добра перспектива, особено след появата на  бившия президент Първанов на политическата сцена, и сега видимо търсят диалог с  партиите от десния спектър. ДПС просто демонстрира готовност да загърби коалиционния си партньор БСП и да се постави в услуга на десните партии в името на евентуално бъдещо сътрудничество вдясно“, обобщава Мехмед Дикме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *