БОРИСОВ ПРЕД ДИЛЕМАТА: ПИЛОТИ КАМИКАДЗЕ ИЛИ СЪВРЕМЕННИ ИЗТРЕБИТЕЛИ?

Capture27.05.2015

Ще се превърнат ли българските изтребители Миг-29 в „летящи ковчези“? Това се питат тези дни военни специалисти и политици след отчаяната самоинициатива на ВВС да продължат до средата на 2016 година бойното дежурство с остарелите съветски машини след удължаване ресурса на техните двигатели от български авиационни механици. Пред опасността да се наруши конституционното изискване за охрана на въздушния суверенитет на страната както и да се провалят ангажиментите по съюзническата мирновременна мисия на НАТО „Еър полисинг“ /Air policing/, командването на българската военна авиация обяви, че поема огромната отговорност и риск да стори това, а военният Николай Ненчев допълни, че неговото ведомство има волята и възможностите „с наличните ресурси да охранява въздушното пространство до средата на следващата година“.

Изтребителна техническа самодейност?

През април 2012 г. един от внесените през годините на комунизма съветски Миг-29 се запали в движение се разби край Пловдив, като преди това двамата летци успяха да катапултират. Като официална причина за аварията беше посочена пилотска грешка, но с допълнението, че поради липса на средства, за бойните пилоти не могат да се осигурят достатъчно летателни часове. Към този хроничен проблем на квалификацията днес се прибавят ресурсното износване на самолетните двигатели и липсата на 40 милиона евро за ремонт от фирмата производител. Известно е, че изтребителите Миг-29 са с два двигателя, които след всеки 350 часа експлоатация трябва да бъдат изпращани за инспекция или ремонт в Русия. Поради липса на лиценз, налични резервни части, инструменти и системи за контрол и диагностика, България никога досега не е ремонтирала двигатели на съветски изтребители. Поради което командващият ВВС ген. Румен Радев беше принуден да признае, че подобно начинание представлява поемане на голяма отговорност. “Поема я командването на ВВС, но отговорността и риска най-вече се носи от нашият летателен и инженерно технически състав”, заяви командващият.

Техники на оцеляване

Освен председател на парламентарната Комисия по отбрана, ген. Михо Михов е военен летец, преминал от командването на ескадрила до постовете командващ на ВВС и началник на Генералния щаб на БА. Според него въпросът за възможното превръщане на военните пилоти в „летци-камикадзе“, а сегашните Миг-29 на българските ВВС в „летящи ковчези“ е основателен, но все пак преувеличен. „Цели десет години съм летял на този тип самолети и мога да твърдя, че това е надеждна машина, макар и вече доста остаряла – все пак в последно време се появиха редица нейни модификации“, поясни пред ДВ генералът. Въпреки това той е посъветвал командващият ВВС ген.Радев да не поема подобен риск, който носи редица потенциални опасности. Генерал Михов е убеден, че дори при авария с някой от двигателите, шансовете за оцеляване на пилота и машината са значителни. „Нека не забравяме, че Миг-29 имат два двигателя и ако единия откаже, пилотът е в състояние да приземи самолета само с единия. Освен това крайната предпазна мярка, катапултирането, може да бъде задействано и на 100 метра от земята. То е още една гаранция за запазване на живота на пилотите“, е убеден бившият военен летец.

За авторитета и достойнството

И все пак не само съюзниците на България от НАТО, но и самите руски производители на изтребителите как биха погледнали на евентуална авария във въздуха?

Генерал Михов си спомня инцидента през 1992 г. с изтребител Миг-21 край Узунджово, при който загинаха двама първокласни военни пилоти. „Медийният шум, който се вдигна около остарялата съветска военна техника беше голям и още тогава беше поставен въпроса за нейната подмяна със съвременни западни бойни машини, разказва бившият пилот. Най-големи щети върху имиджа обаче понесоха не българските пилоти и техници, а руските производители, които след катастрофата трябваше дълго да доказват качествата на своите самолети и тяхната безопасност. Тъкмо те, производителите и фирмите за поддръжка, имат най-голям интерес от сигурността и безаварийността на полетите, затова държат и за безусловното спазване на тяхната експертиза и стандарти при ремонтите“, е категоричен ген. Михов.

Инвестиции в човешкия фактор

Председателят на парламентарната Комисия по отбрана не очаква рискованата инициатива на командването на ВВС да породи вълна от напускащи авиацията майори и подполковници, които съставляват мнозинството военни летци в момента. „Колкото до младите пилоти и курсанти, те трябва да вярват, че държавата все пак ще изпълни ангажиментите си за доставката на съвременни западни бойни самолети както за изпълнение на съюзническите ангажименти на страната, така и за тяхната летателна подготовка. Защото в обучението на един военен пилот са вложени огромни средства, които се връщат на обществото под формата на неговата боеспособност и готовност за защита на въздушните граници. А тези качества са резултат от дълго тренираната комбинация между човек и машина“, заключава председател на Комисията по отбрана при българския парламент ген.Михо Михов.

Дилемата на Борисов

Тези дни Съветът по отбрана и парламентарната Комисия по отбраната решиха до края на юни да внесат за гласуване от правителството проект за придобиване на 16 нови западни изтребители на стойност 1.5 милиарда лева. Как ще реагира на този ход премиерът Бойко Борисов засега е неясно, предвид категоричния му досегашен отказ да се отделят средства за бойни самолети. Във всички случаи обаче, решението на министър-председателят няма да е просто, защото той е изправен пред дилемата да постави под въпрос конституционните и съюзнически задължения на България по охраната на своето въздушно пространство и да подложи на опасни рискове сигурността на бойната авиация, или най-накрая да се опита да сложи край на продължилата десетилетия сага около превъоръжаването на бойната авиация с модерни бойни самолети. Както биха казали някои – дилема за милиарди!

 

One thought on “БОРИСОВ ПРЕД ДИЛЕМАТА: ПИЛОТИ КАМИКАДЗЕ ИЛИ СЪВРЕМЕННИ ИЗТРЕБИТЕЛИ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *