БИТИЕ ВТОРА УПОТРЕБА

Как изглежда  животът „втора ръка”? Обидно ли е да натискаш педала на старо БМВ по нова магискрала? Съществува ли „многократна употреба” в медиите и политиката?
В очакване на зимната скъпотия, неотдавна сред българите се завъртя поредната удивителна подписка. Този път двадесет хиляди човека подкрепиха искането да бъде разрешена…продажбата на обувки втора ръка! Преди седем години санитарните власти бяха преценили, че дезинфекцията на вносните употребявани обувки била трудна, а гъбичките по тях причинявали доста упорити инфекции и бяха обявили тази търговия за незаконна.  Организаторите на прошението от Националният съюз на вносителите и търговците на дрехи втора употреба в България /има и такъв!/ съобщиха на пресконференция, че никъде в Европа не съществувала подобна забрана и предупредиха, че ще сезират по своя търговски, а за хората – социален проблем съответната комисия в Европейския парламент.
Дрипав, но спретнат
Социологически изследвания /”Галъп интернешънъл”/ сочат,     че почти половината  българи пазаруват употребявани дрехи и стоки, като за почти 70 на сто от тях основния фактор са ниските им цени. Най-бедните европейски граждани отдавна не се гнусят при мисълта, че носят чужда дреха, която често е скъсана, лекьосана, разтеглена от употреба и лъхаща на дезинфектант. В дните на зареждане магазините за дрехи втора ръка се „пукат по шевовете” от купувачи, а на процъфтяващите битаци и импровизирани тържища може да се купи практически всичко на старо –  от лаптопи, мобилни телефони до електронни устройства и бяла техника. Стотици сервизи предлагат износени гуми, употребявани авточасти, тенекии от катастрофирали автомобили и всичко онова, с което повредената ви кола евтиничко, но твърде рисковано би могла потегли отново на път. Дори повече – повечето сергии за продажба на антики са всъщност обикновени вехтошарници с доста ограничен асортимент, на който дори и чуждестранните туристи се присмиват.
Стареят ли предметите?
Животът „втора ръка” има и икономически измерения. Военният и граждански флот на България в значителната си част е съставен от използувани вече морски съдове. Двата правителствени самолета „Еърбъс” са също втора употреба и по думите на премиера Бойко Борисов дори „се чудим какво да ги правим” и затова „ги даваме да се вози на който поиска, за да не стоят на земята”. Както вече се разбра, неотдавна техни пасажери бяха махленските футболисти от „Чавдар”/Етрополе/ и „Витоша”/Бистрица/, с които всъщност рита и самия министър-председател. Най-вероятно бойната авиация на страната един ден също ще бъде попълнена с употребявани изтребител-бомбардировачи. Вносните леки коли „втора ръка” съставляват преобладаваща част от автомобилния парк на страната, общественият транспорт е изцяло зависим от купуването на евтини и извадени от употреба возила от Европа. Практически фалиралият ЖП транспорт също едва крета благодарение на доставени на безценица навремето опасни стари вагони.
Употребяваните хора
„Многократната употреба” в България има и обществено-политически параметри. Неотдавнашната среща на еврокомисарката Нели Крус с представители на български медии в София, например, беше доминирана от фигури, с чиито несменяеми физиономии и имена са израснали  поколения българи, които вече  не броят  техните „употреби” и превъплъщения при различните режими. В електронните медии продължават да се шестват лица и гласове на хора, използувани активно както в годините на развития социализъм, така и през двете десетилетия демокрация. Да не говорим за местната политическа върхушка, съставена  и днес в голямата си част от професионални вече партийни „перебежчици”, които в името на властта и парите са готови да бъдат употребявани от всеки, който ги наеме.
Всъщност живота „секънд хенд” едва ли е чак толкова лош. Какво обидно има  да натискаш педала на купеното от Германия старо БМВ или Мерцедес по новата магистрала до морето? Или да се фукаш на стъргалото с придобитата на килограм посмачкана маркова дрешка или износен чепик?
Всичко е въпрос на култивиран манталитет, търпение и навик. А българинът отдавна притежава в изобилие и трите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *