БЕЗ ЛИЧНИ СЕКРЕТАРКИ – КЪМ ФИНАНСОВ ПОДЕМ!

                      В навечерието на 4-дневните празници около Гергьовден, българското правителство оповести дългоочакваните мерки срещу сегашния етап на кризата.

                     Правителството на ГЕРБ най-сетне вдигна завесата пред намеренията си за борба срещу отминаващата криза и отново предизвика въздишка на облекчение сред бизнеса и стреснатото население. След успешното „разузнаване с бой” по медиите за повишаването на ДДС, за което се лансираха варианти до 5 на сто над сегашната  му стойност, след вслушването, в крайна сметка, в предупредителните вопли на политици, икономисти и анализатори, кабинетът реши да го запази в досегашния му размер. В замяна на това към улицата ще потеглят 20 на сто от служителите в държавната администрация, бюджетът ще бъде актуализиран поне до есента, а държавата ще пусне еврооблигации за погасяване на външния дълг. Естествено ще се случват и други „хубави” неща, свързани със затягане на коланите /за населението/, на дисциплината /за разните агенции/ и на контрола /във всички звена на държавното управление/. Тези и редица други мерки, освен да преведат страната през кризата и да не допуснат повторение на гръцката драма, следва да превърнат България, според премиера Борисов в „най-доброто място за правене на частен бизнес в цяла Европа”.

                                         Въпросът, обаче, е на каква цена?

                                         Тя, цената също, оказва се, е формулирана. Разходите за администрацията, например,  ще бъдат съкращавани индивидуално от всяко министерство и държавно ведомство. Министър-председателят дори нахвърли някои идеи – гасене на лампи за пестене на електроенергия, съкращаване на секретарки, освобождаване на личните шофьори и най-вече по-пълноценно използуване на софийското метро за служебните придвижвания в столицата. Вероятно изискванията за  режим в осветлението или раздяла с любимата секретарка, макар и със скърцане на зъби, ще бъдат изпълнени, но лишаването от личния шофьор и най-вече от служебния автомобил, би се оказало тежка тегоба за мнозина местни началник-бюрократи. И вероятно тъкмо затова те искрено презират американските данъкоплатци, които са решили да предоставят служебни автомобили само на своя президент, вицепрезидент и шефа на ЦРУ. Останалите се справят със собствените си возила.

                                     Държавни „превръзки” за цикъла

                                     Новите антикризисни мерки на кабинета, както и бушуващата все още фискална криза демонстрират нещо твърде показателно за най-бедната европейска членка – продължаващата тежка зависимост на бизнеса и икономиката от държавата. Тъкмо след като бяха спрени разплащанията с фирмите започна свиването в реалния сектор, когато секна потокът от чуждестранни инвестиции поради кризисния тайфун в Европа и светът, държавният бюджет започна да залинява и двигателят на икономиката опасно намали своите обороти. Да, задлъжнялостта на България е по-ниска от много нейни партньорки в ЕС, но тя е твърде неустойчива и при неразумни действия и дългове лесно може да хвръкне нагоре. И да се озове там, където сега агонизира южната съседка на страната.
                                     Рано или късно, с новите антикризисни мерки или без тях, с хвалбите на политиците или без тях, цикличното икономическо бедствие ще отмине. Неизвестно кога,  България ще излезе от следкризисната депресия и с помощ отвън икономиката ще премине в оживление, дори и в подем. Кое правителство ще се окичи с този медал предстои да се види. Нищо лошо ако се окаже и сегашното.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *