БЕЗНАКАЗАНАТА КОРУПЦИЯ

.!.

През седмицата софийският  Център за изследване на демокрацията представи годишния си доклад за корупцията в България, озаглавен „Престъпление без наказание”. Данните в него са стряскащи, но за кого?
Над 2 милиона лева корупционни плащания през 2008-ма съдържащи се средно в 175 хиляди подкупа месечно. Корупция, която се е върнала към най-високите си нива от преди 8 години докато наказуемостта за явлението е силно намалена. Характеристиките на процеса говорят за страна, засегната тежко и от политическа корупция.
Корупцията отново е основен проблем за българите след като успя да изпревари дори безработицата и бедността във време на криза.
Тези изводи на Центъра за изследване на демокрацията за миналата година нито са непознати, нито неочаквани. Освен че съвпадат практически напълно с непрестанните критики от страна на европейските и световни партньори на България, констатациите илюстрират тенденцията на постоянно влошаване на ситуацията с корупционните практики и все по-видимата липса на воля и капацитет в законодателната, изпълнителната и съдебната власт за ограничаване на явлението.
През септември миналата година неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл” отчете в изследването си за възприятие на корупция, че страната е намалила драстично своя индекс с цял пункт, като така се оказа на дъното на ЕС  и по този показател. А той сочи как бизнеса възприема дадена държава и обяснява до голяма степен

последното място на България по доходи и икономически показатели сред 27-те.

The Lazarus Child video

Още тогава бяха отчетени причините за срива – непрозрачните приватизационни и концесионни сделки през последните години, проблемите при обществените поръчки, неефективната съдебна система и политическият и икономически натиск върху нея.
Сега към всичко това се прибавя навлизането на корупционни практики дори в Неправителствените организации. Според наблюденията на Центъра за изследване на демокрацията увеличените 5-кратно през последните седем години такива организации са били създадени като средство за „законно” получаване на допълнителни доходи, за уреждане на лични и политически кръгове и  за „меко приземяване” след излизането от властта. Близо 80 на сто депутати, министри и висши държавни служители

в пълен конфликт на интереси

Three Way move Deuce Bigalow: Male Gigolo divx

сега участват в управителните органи на тези организации, чиито основен финансов донор вече е  държавата.
Разтърсващите данни изглежда стреснаха единствено дипломатическите представители на САЩ и Германия в София. Американската посланичка Нанси Макълдауни се възмути публично от присвояването на финансова помощ от САЩ и ЕС, от 75-те поръчкови убийства от които само 4 случая са в съда и отново поиска съдебна отговорност на съдебната власт, пълна прозрачност при обществените поръчки и чисто финансиране на политическите партии. Нейният германски колега Михаел Гайер твърдо настоя за незабавни и решителни мерки срещу корупцията, като посочи за пример двудневния процес, при който в Германия беше осъден бившия шеф на „Дойче пост” Цумвинкел.
Когато една държава е възприемана като корумпирана, това се отразява зле най-вече на хората и на бизнеса, и то мнго по-тежко от всякакви дипломатически или политически еврокритики. Просто защото инвеститорите бягат колкото е възможно по-далеч от такива страни.

Graduation full movie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *