БЕЗКИСЛОРОДНИЯТ ЖИВОТ НА СОФИЯ

РАДИО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ, ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ СЕДМИЧНИК,
16.01.08

ВОДЕЩ: Вместо въздух близо 2-та милиона жители на София дишат прах – това е констатацията на Инспекцията по околната среда и водите в резултат на всекидневните изследвания. Старите автомобили и металургичния комбинат „Кремиковци” са основните отровители на на софийския въздух.
В рубриката Евроатлантически седмичник Георги Папакочев разглежда проблема:

ГП: Мърсотията отдавна е неизбежна част от живота на човешките същества, които населяват София. Тя е повсеместна, увеличава се непрекъснато и вече е убийствена за човешкото здраве. Задръстеният до самоблокиране от автомобили двумилионен град с инфраструктура за няколко стотин хиляди жители, е принуден да води „анаеробно”, сиреч „безкислородно”, съществуване в резултат на миязмите, които бълват надхвърлящите милион стари автомобили по улиците и на „оранжевия, зеленикав и син пушек”, по определението на кмета Бойко Борисов, произвеждан с тонове от някогашната гордост на българо-съветската дружба, а днес собственост на индийски милиардер, металургичен комбинат „Кремиковци”.
Деца, възрастни, хора в активните си години лепят с всяко вдишване по дробовете си

мръсотия и прах,

съставен от всички отровни елементи на Менделеевата таблица в количества, превишаващи в някои централни райони многократно нормите за замърсеност. И респективно пълнят здравните заведения със своите тежки, хронични дихателни заболявания.
Защо сред тези българи не се задейства елементарния инстинкт за самосъхранение, биха попитали мнозина? Какво подхранва подобни самоубийствени нагласи сред тези хора? Носи ли някой въобще отговорност за всичко това?
Затварянето на „Кремиковци” може да доведе до правителствена криза, а ние предлагаме екологична програма, която да спре замърсяванията до две години, твърди българския представител на индийския собственик на може би единствения функциониращ металургичен комбинат в столични условия в света.
Премахването на “Кремиковци” ще се отрази пагубно върху цялата икономика на републиката, смята българският министър на икономиката и енергетиката, защото комбината генерирал две на сто от брутният вътрешен продукт на страната, 6 на сто от износа, а приходите от него били над 700 млн. лева годишно!

Пет милиона тона са отровните газове,

които чудовището бълва годишно, казва кмета на София Бойко Борисов. Предприятието има облигационен заем, който не се плаща. Държавата е разсрочила дълговете на „Кремиковци” за ток и парно до 2014 година. Комбинатът трябва да бъде затворен поетапно. „И аз искам да си купя за един долар фирма в Делхи за да тровя града”, контрира столичния кмет.
Това са три отговора на въпросите за самоубийствените нагласи на софиянци. Вероятно президент и министър-председател които също дишат софийските миязми, имат свои отговори, но засега те са тайна. И ще останат такава докато не стане ясно в състояние ли е сегашното правителство на европейска България да обърне внимание на здравето и сигурността на своите граждани или ще продължава да защитава единствено своите властови и икономически си интереси?
Дотогава, обвити в тежкия сивкав смог софиянци ще продължават да дишат дълбоко коктейла от олово, прах, серен двуокис и въглеводороди, и ще се кръстят за помощ от Европа.
И всичко ще приключи с това.

ЗА РАДИО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ОТ СОФИЯ – ГЕОРГИ ПАПАКОЧЕВ

buy Senior Skip Day

One thought on “БЕЗКИСЛОРОДНИЯТ ЖИВОТ НА СОФИЯ

  1. Pingback: кертак

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *