АКАДЕМИЧНИ ПОЖАРИ

 Students&Priest Sofia 281013 31.10.2013  Студентските окупации бързо се превърнаха в поредния фронт от  „пропагандната” и „контрапропагандна” война между противниците  и привържениците на управляващия режим. В битката за разводняване и миниране на младежките протести бързо  бяха хвърлени администрация, партийни провокатори, платени биячи и най-вече медиите с техни журналистически  „къртици”, които доскоро старателно бяха прикривани. За проф.Цочо Бояджиев, медиевист и преводач, подбудителите на тази война са ясни, но той се пита защо управляващите не се се срамуват или гнусят от използуването на такива прийоми? Срещу откровеността и честността на повечето протестиращи студенти да се хвърлят гологлави биячи е просто позор. Крипто-левичарството все още съществува в България, а екстремността на ситуацията просто наложи тези „къртици” да излязат на открито. И толкова по-жалко за тях, казва професорът, преводач на Платон, Тома от Аквино, Майстер Екхарт и други древни и средновековни мислители. Директорът на българския клон на Европейския съвет за външна политика Димитър Бечев от своя страна е убеден, че тактиката „и едните, и другите са маскари” подрива доверието както в гражданското общество, така и в Конституцията. Сеейки недоверие сред хората управляващите искат да ловят риба в мътна вода и да се крепят във властта.

             „Къртиците” на студентския протест

              Студентите винаги са били плуралистична общност и доколкото ги познавам днес, сред тях има хора с леви, с десни убеждения, между тях дори възникват определени напрежения, казва на свой ред преподавателят по теория на политиката Даниел Смилов, специалист по сравнително право.  Зад това не трябва да прозираме някакви пъклени планове.  Самият факт, че дотук те успяват да артикулират много смислени позиции за мен е много впечатляващ, още повече че макар и с различни възгледи, тези хора успяха да се съберат зад една доста консистентна и кохерентна платформа, констатира Смилов.  Политоложката доц.Мария Пиргова  от своя страна е твърдо убедена, че някогашните тайни служби не участват в протестите. Всеки олигарх днес си има собствени служби и тайни начини за въздействие, вижте медиите, например! На мястото на старите структури и зависимости  има нови, най-вече икономически, е категорична доц.Пиргова.

                 Много наляво дясно ли е в България?

                  И все пак защо за разлика от Европа, където обикновено протестите се организират от  левицата, днес в България тъкмо левите бранят  статуквото и недоволството е на всички останали? У нас  протеста не е нито ляв, нито десен, смята Димитър Бечев. Спорът не е между България и държавата, а за това да си върнем държавата. А  как държавата регулира това е съвсем отделен въпрос. Вие ще видите много леви хора сред протестиращите, просто недоволството беше подкрепено  и от много леви перспективи.  „Новата левица”, например, която е с европейска ориентация, не припознава БСП, тя припознава протеста, смята Бечев. Неговият колега Даниел Смилов пояснява, че хората, които познават логиката на българския политически живот са наясно как  всичко сега се върти около   моралните  проблеми с назначаването на Делян Пеевски за шеф  на ДАНС и осветляването на  тесните връзки между управляващи и  корпоративните групировки. Това е същината на протеста и да се квалифицира ляво или дясно  е вторичен проблем. Студентите много добре са усетили тази същност и я поставят като дълбок политически морален проблем, чието решение е едно – оставка и минаването през нови избор смята Смилов.

                „Маркетингови” сблъсъци

                Историкът проф. Пламен Цветков е категоричен, че левица и десница има само в рамките на демокрацията, а комунизма е несъвместим с демокрацията.  Според него БСП е непокътната структура останала в наследство от комунистическия режим и е  единственият такъв случай в цяла Европа. Тук просто не сме нормална държава – няма левица, няма десница, а  продължава да има комунизъм и антикомунизъм 24 години след падането на Берлинската стена!  Доц.Мария Пиргова, обаче е убедена, че след като в България от политика се печели,   90 на сто от политическата дейност в страната е платена през „дясното” срещу „лявото”. От друга страна самото ляво не е ляво, дори правителството на Орешарски не е ляво. Да не говорим, че хората са безкрайно уморени, омерзени и олигарсите се възползуват от това. Оттук недоволството на младите българи в момента не е автентично, дори студентите, на които преподавам не вярват, че протестите са автентични. Тези протести са много закъсняли, те са  „маркетингово” оформени, твърди доц.Пиргова. 

                Телевизия vs. интернет

                 Политологът Димитър Бечев цитира свой  руски колега, който през 2012 г., когато  избухнаха протестите срещу Путин е казал, че  Русия вече е разделена на „партията на телевизора” и на „партията на интернет”. Някои  хора от властта в България  все още живеят във времената  на телевизията, когато информационния поток можеше безконтролно да се манипулира, да се нагласяват изказвания, да се моделира една паралелна реалност. За наше щастие днес интернет е  среда, в която публичността е норма и там личната позиция е видна  много отчетливо. В университетите днес протестира интернет-поколението. И колкото  да  манипулират неговия образ в електронните медии, това поколение притежава друг канал за действие и точно това  се случва в момента, казва Бечев.

               БОНС, РМС и историческите фалшикации

               В България  има традиция, която в никакъв случай не е свързана с комунизма, припомня проф.Пламен Цветков. Някогашните прословути „БОНС”-аджии и „ремсисти”  не са се борили за свобода, а България да стане съветска република. Те не могат да се борят с  друго освен чрез насилие и когато са на власт  е естествено да упражняват  това насилие.  Но има и друго. Студентите  са  протестирали и срещу Ньойския договор, и срещу комунизма, и срещу манипулациите на Ленин и Сталин и техните наследници в страната. Така че протестите никога не са били монопол на комунистите, както пишеше в някогашните учебници по история  и което си беше чиста фалшификация. Тази традиция се възражда непрекъснато, защото младите хора са най-чувствителната част на обществото, а студентите освен това са  образовани личности, е убеден известният историк.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *