„БРАТУШКИ-ОСВОБОДИТЕЛИ“ ПРЕЗ 1944- та?

Capture  29.04.2015 г.

Отказът на повечето европейски и световни лидери да присъстват на Парада на победата в Москва на 9 май, към които се присъедини и българският президент Росен Плевнелиев, постави за пореден път въпроса за доста премълчавани досега исторически факти, свързани с периода непосредствено преди и по време на Втората световна война.

Д-р Георги Боздуганов, бивш съветник по националната сигурност в правителството на Филип Димитров и автор на книгата „България – военният трофей на Сталин“ смята, че още през ноември 1940 г. Сталин е търсил съгласието на  Хитлер да получи България, да изгради военни бази и да се устреми към Босфора и Дарданелите. В замяна дори е предлагал СССР да влезе в Тристранния пакт и той да се превърне в четиристранен. „Сталин съвсем категорично инструктира Молотов за преговорите с фюрера в Берлин с нареждането: “България трябва да бъде главният въпрос на преговорите”, разказва пред ДВ изследователят. Също по негови указания, през юни 1943 г. съветското външно разузнаване приема план, който изрично предвижда “да не се допусне сключване на сепаративен договор на България със Западните съюзници.” С помощта на дипломатически маневри и манипулиране на отделни български политици, през 1944 г. е попречено да се подпише примирие преди Червената армия да окупира страната. „Така че списъкът на вече известните, но неудобни факти, се оказва доста дълъг“, твърди д-р Боздуганов. Според него спасяването на българските евреи е едно от чудесата на Втората световна война. България може да се гордее, че въпреки натиска на нацистката върхушка, е единствената държава от Тристранния пакт, която е съхранила своите евреи. “В официалната статистика на Яд Вашем в Ерусалим е посочен броят на жертвите на Холокоста във всяка европейска държава. За България цифрата е нула!“, припомня изследователят.

Молотов и бомбардировките над българските градове

Професорът по история от Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“ Пламен Павлов също твърди, че вече влязла във войната на страната на Оста, България на практика е продължила да пази неутралитет. „Редица български правителства имат грехове през този период, но ако България е откажела да се присъедини към Тристранния пакт, тя е щяла да бъде прегазена от германската армия, която от Румъния е търсела коридор да излезе на Бяло море. Когато се разсъждава за събитията от онези далечни години не бива в главите ни да е матрицата на днешното статукво”, допълва проф. Павлов.

Д-р Бозудганов стига в разкритията си по-далеч. Позовавайки се на разсекретени документи, той доказва, че съветският външен министър Молотов е настоявал пред американския посланик в Москва Аверил Хариман за продължаване и засилване на съюзническите бомбардировки над български градове, търсейки развитие на съветската политика в два аспекта. Първо – създаване на лош образ на Западните съюзници в очите на българите, които не следва да очакват нищо добро от тях, а да гледа с надежда за “братска” помощ към Москва. „Дори съветската радиопропаганда и  легацията в София са били натоварени със задачата да засилват тези настроения“, допълва изследователят. И второ – с бомбардировките е трябвало да бъде разстроена работата на правителството и държавната администрация, като по този начин се даде възможност за мащабни въоръжени акции на контролираното от Кремъл комунистическо партизанско движение. „Въпреки това, през януари 1944 г. бомбардировките са спрени за почти два месеца по нареждане на президента Рузвелт, за да може България да пристъпи към сключване на примирие“, допълва д-р Боздуганов.

Кой убива цар Борис III?

Изследователят смята също, че вероятно Сталин е наредил да бъде отровен цар Борис III, в чието лице е виждал най-сериозната пречка към завладяването на България. Убийствата на неудобни политически дейци в чужбина са били обичайна практика на съветското разузнаване, докато западните съюзници са нямали никакъв интерес да бъде отстранен от политическата сцена българския държавен глава. „По това време царят започва тайни преговори със САЩ за излизане на страната от Пакта. А ръководителят на американското Управление на стратегическите служби генерал Уилям Донован изготвя „План за изваждане на България от войната”, получил впоследствие одобрението на Държавния департамент и президента Рузвелт“, допълва д-р Боздуганов.

Преоценка на историческите факти

Според проф. Пламен Павлов България е загубила много от участието си във финалната фаза на Втората световна война на страната на съюзниците през 1944-1945 година. „Целият БВП на страната е изразходван за финансиране на българските военни действия, хиляди са загиналите офицери и войници. Въпреки това на Парижката мирна конференция през 1947-1948 година Москва по никакъв начин не показва, че гледа на България като на съвоюваща и в крайна сметка на неутрална и приятелска държава през цялата война. Затова е нужна преоценка на историческите факти и много европейски държави вече я направиха. По същата причина категорично български политици нямат място на тазгодишния военен парад в Москва на 9 май“, казва историкът Павлов.

Военният трофей на Москва

„Червената армия през 1944 година напада, окупира и в продължение на 3 години разграбва България. Така страната действително става военен трофей“, е убеден д-р Боздуганов. „ За да бъдат легализирани тези действия, Московското споразумение за примирие започва с потресаващата лъжа още в неговия Чл. 1 а, където е написано: „България като спря военните действия срещу Съюза на съветските социалистически републики на 9 септември 1944 г….” Истината е, че България не е спирала военните действия срещу СССР, защото ниикога не ги е започвала. До 5 септември, когато Сталин ни обявява война, дипломатическите отношения са запазени, а страната е приета като невоюваща, неутрална, държава да преставлява интересите на Германия, Унгария и Румъния на съветска територия. От тази дата правителството на Константин Муравиев е скъсало с Германия, обявило й е война, а срещу нахлуващата Червена армия не е произведен нито един изстрел. Като “награда” за това добронамерено поведение, България  е присъединена към сталиновата империя и фактическа губи своя суверенитет“, казва Георги Боздуганов.
„Денят 9 май е съветски празник и не мога да проумея какво чувство на празнична радост трябва да изпитваме на тази дата след всичко, което СССР е причинил на страната ни. Тези обстоятелства ме карат да приемам единствено честването на 8 май като израз на солидарност към борбата на европейските народи за освобождение от хитлеристка окупация и почит към дадените жертви. Въпреки че вместо да получи признание, България понася само напълно незаслужени загуби“, е категоричен изследователят д-р Георги Боздуганов.CaptureCapture

2 thoughts on “„БРАТУШКИ-ОСВОБОДИТЕЛИ“ ПРЕЗ 1944- та?

  1. Атанасов

    Щеше да бъде смешно, ако не беше толкова жалко. През 1940 Сталин няма как да търси съгласието на Хитлер, който през това време не показва никакви апетити към България. И то при положение, че само месеци след това има намерение да нахлуе в СССР. Пък и няма исторически документи за това.
    Включването на България във втората фаза на войната никога не е зависело от нея. Съюзническите сили са преценили така, за малката държава, която е била окупирана.
    ” а страната е приета като невоюваща, неутрална”??? Как така ще приемат страната, когато тя официално е обявила война на САЩ и Англия?
    Сталин НАРЕДИЛ да отровят Борис? На кого е наредил? На Хитлер ли? Пълна недоумица. Още тогава сред хората се е говорело, че немците са отровили Царя, който е възпрепядствал влизането на страната в Пакта.
    Сталин наредил на англичаните да бомбандират София? Те САЩ и Англия малоумни ли са били? Рузвелт и Чърчил да не са освидетелствани, че ще чакат нареждане от СССР? Напротив, Чърчил е мразел България и е искал нейното унищожение. Негови са думите, че София трябва да се изтрие от земята и да бъде засадена с картофи. И още:”Аз познавам българите от 30 години. Те са грешен народ, който заслужава да му бъде предаден тежък урок..” САЩ и Англия убиват над 1300 цивилни граждани, напълно съзнателно и целенасочено. Разрушени са стотици сгради между които сиропиталището!, Александровската болница!, катедралата “Ал.Невски”!, средновековния храм Свети Николай построен в 1260г. ОЦЕЛЯЛ през 5 вековното турското робство (тежко разрушен на 30 март 1944 г, “Света София”!, Университета, Худ.академия, Семинарията, музеи, галерии, Народния театър, Нар.събрание и мн. други.
    Щом 9-ти е съветски празник защо години наред всички държавни ръководители на Запад присъстваха на Парада? До тази година, когато САЩ им наредиха да не отидат.
    Този материал е срам за журналистиката и историята.

  2. Ангел Николов, историк

    Атанасов, Атанасов, че и Гълъбов, недейте така бе другари! Разбирам че историческите ви познания са в рамките на краткия курс по история на БКП, но от тогава е минал четвърт век, има ако не друго интернет. Може ли чак такава безпределна вапцаровска вяра в партийните догми? Ами разберете най после, че земята не е плоска и слънцето не се върти около Кремълската звезда. Може ли да отричате книгата на човека, без дори да сте я прочели? Срамното е, че един лекар е написал книга, която е на несравнимо по-високо научно ниво от “изследванията” на Баева-Калинова и целия ви агитпроп с какви ли не професорски и академични титли.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *