ЧЕЗ: СОФИЙСКИЯТ ГРЪМ ОТ ЯСНО НЕБЕ

23.02.13

След като втора седмица офисите  на чешката компания ЧЕЗ в Западна България  бяха  замеряни с камъни и развалени яйца се разбра, че обещаното от премиера в оставка Бойко Борисов отнемане на нейния лиценз се отлага. Регулаторът ДКЕВР даде на българския клон на компанията едноседмичен срок за отстраняване на някои нарушения с намерение в средата на април да се произнесе по въпроса за лиценза. Как, обаче, реагира Прага на скандала?

Отиващият си през март от президентския пост в Чехия  Вацлав Клаус обяви в средата на седмицата, че Чешките енергийни заводи/ЧЕЗ/ са използувани като средство в политическата битка в България и не са причина за  оставката на Бойко Борисов и неговото правителство. „Подобни неща изникват винаги, когато се подготвя някое важно политическо събитие, например, избори”, коментира пред агенция ЧТК Клаус и допълни, че би желал чешкото правителство да отговори  решително на ситуацията в България, а не да постъпва „тихо и невидимо” като външното министерство. „Не мога да си представя как биха реагирали други членки на ЕС ако Чехия се отнася по такъв /както България/ начин с техни фирми”, попита риторично отиващият си президент-евроскептик. На което недолюбваният от него външен министър Карел Шварценберг реагира с думите: „Господин президентът се възползува от всяка възможност да ме срита по глезена” и незабавно проведе консултации със своя колега в оставка Младенов.

Дипломация и минимална заплата

По този повод Роберт Брещян от 6-та програма на националното радио в Прага /някогашната чешка „Свободна Европа” / коментира: „Дипломацията, както Клаус знае добре, не е дисциплина, в която се печелят точки с надути изявления, а е по-скоро тиха дейност, която няма много нужда от осветеност. Отгоре на всичко дейността на ЧЕЗ в България се ръководи от бившия дипломат Петър Докладал, което дава основание да се предположи, че по оста ЧЕЗ-външно министерство-българско правителство тече комуникация.”

В друг свой коментар радиото направи и друго сравнение. Електроенергията в България е най-евтина в целия ЕС, а средната заплата в страната е около 400 евро, което една шеста от средния доход в най-богатата европейска държава Люксембург. Минималната заплата на българите е 130 евро и с тях може да се плати едва една десета от тока, който може да си позволи французин с най-ниската заплата в своята родина”.

Защита на европейските инвестиции

По скандалите в България отношение взе и финансовият министър Мирослав Калоусек. След като остро скастри в медиите изцепките В Брюксел на министъра на промишлеността Мартин Куба, който окачестви постъпката на България „безпрецедентна за една европейска членка”, Калоусек обяви пред в.”Лидове новини”, че ЧЕЗ не са направили нищо, което може да се нарече грубо нарушаване на лицензионните условия и изрази надежда, че проверката на компанията от София ще бъде извършена честно и в духа на правилата на ЕС. „Ако това не стане, компанията и чешката държава, като нейн акционер, имат готовност да предприемат всички необходими юридически стъпки за защита на инвестицията в тази страна”, предупреди финансовият министър.

Културата на инкасаторите

Все пак всекидневникът „Млада фронта-Днес”припомни, че енергийният гигант  ЧЕЗ е влязъл в България през 2005г. и от 15-те милиарда инвестирани чешки крони до днешна дата си е възвърнал 5 милиарда, обслужвайки двата си милиона български потребители. Вестникът цитира и шефа на отдела за задгранична дейност на компанията Томаш Плескач, според който проблемът с българите бил „културен”, тъй като те настоявали за ежемесечно отчитане на сметките за ток. „Вместо на тримесечие, както беше досега, ние трябва да назначим допълнително още хиляда инкасатора, които всеки месец ще трябва да снемат показанията от електромерите на нашите два милиона клиенти”, обясни Плескач и се учуди:”В България ни порази гръм от ясно небе – кой само преди четри седмици е очаквал, че тримесечното отчитане на електромерите ще бъде използувано от опозицията като взривател за антиправителствените протести!”