ЧАСТНИЯТ БЪЛГАРСКИ ДЖИХАДИЗЪМ

Sofia Mosk 111405.10.14

Защо тайните служби мълчат за евентуално участие на български граждани в „Ислямска държава“? Има ли нещо гнило в пазарджишкото гето „Изток“?

„Българи воюват на страната на джихадистите от Ислямска държава“ – това обяви военният министър Велизар Шаламанов, позовавайки се на свои разговори с чужди дипломати. „Към този момент службите по сигурността не са подавали към мен данни за българи-джихадисти“ –  контрира служебният премиер проф. Георги Близнашки, въпреки твърдението на Шаламанов, че е докладвал получената информация по съответния ред и настояването му по проблема да бъде свикан Съвета по сигурността към правителството. На дискусия, посветена на рисковете и стратегическите избори на България, служебният военен министър постави дейността на “Ислямска държава“ сред най-сериозните рискове за националната сигурност и поясни, че „заплахата не произтича от участието или неучастието на български граждани, а от това, което сега се извършва в Сирия и Ирак“.

Защо, защо, защо?

Наистина ли липсва информация за участие на български граждани в редиците на радикалните тоталитаристи от „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ /ИДИЛ/  или подобно участие действително няма? Случайно ли точно сега популярен тв-канал обяви  наличието на косвени доказателства за българи, които воюват на страната на джихадистите, а в интернет се завъртяха видеоклипове със смущаващи ритуали на жители на ромския квартал „Изток“ в Пазарджик? Защо българските специални служби предпочитат да мълчат по въпроса, след като ООН предупреди, че през последните години близо 15 хиляди чуждестранни джихадисти от 80 страни са отишли се бият в Ирак и Сирия на страната на групировки от рода на „Ислямска държава“, а АФП, позовавайки се на доклад на ЦРУ уточни, че „стотици мъже от Балканите вече са част от ИДИЛ.“?

   Наивност или глупост?                    

В края на септември експертът по радикален ислямизъм на Балканите Алекс Алексиев потвърди в тв-предаване, че „ в България има радикални ислямисти и хора, които подкрепят „Ислямска държава“ като подчерта, че „никой не е в безопасност от тях“. „Да мислим, че ние сме единствената държава в Европа, в която няма радикални ислямисти, е обикновена глупост“, каза изследователят  и посочи за пример ислямистките фанелки, с които са облечени обитатели на пазарджишкия ромски квартал. „Не мога със сигурност да кажа дали тези хора са членове на „Ислямска държава“, но те със сигурност я подкрепят. Не сме единствени в това отношение, ситуацията на целия Балкански полуостров е подобна“, предупреди Алексиев. Подобно е мнението и на дипломатът-арабист  Кирияк Цонев. В средата на миналия месец той потвърди по БНТ, че в България съществуват активни клетки на „Ислямска държава“ и поясни, че „насилствената асимилация на турското малцинство в страната чрез промяна на имената през периода 1985-1989 година е тласнала някои български мюсюлмани към ислямизма“.

Да мълчиш като комунист

Журналистът д-р Мохамед Халаф, който от години живее и работи в България, не е изненадан от твърдението на военния министър Шаламанов, макар то да не е подплътено с конкретни факти. „Още в началото на годината в своя статия в български всекидневник зададох въпроса дали в Сирия воюват български джихадисти и подчертах, че отговор трябва да дадат вътрешния министър и шефа на ДАНС. Такъв отговор не последва“, отбеляза пред ДВ журналистът от арабски произход. Според него мълчанието на официалните власти по тези чувствителни теми е наследство от комунистическия режим. „Министър Велизар Шаламанов вече започна този дебат и по него трябва да се говори, да се задават въпроси“, е убеден д-р Халаф. „Страхът от заемането на официална позиция, породен от възможни реакции на екстремистите въобще не е оправдан, особено на фона на заснетото ритуално „обезглавяване“, изпълнено символично от деца в гетото на Пазарджик. Видеозаписът показва, че случващото се там трябва да бъде под особено наблюдение, да се говори за него! В друг български град с мюсюлманско население подобни прояви няма, те се наблюдават на едно и също място. Това показва, че там има нещо гнило, че някакви хора вършат тези неща нарочно и обществото е длъжно да знае кои са те. Макар и изолирани, въпросните явления са много опасни и мълчанието около тях носи още по-непредсказуеми последствия!“, е категоричен д-р Мохамед Халаф.

Разузнаване без пари

Бившият секретар на МВР и експерт по сигурността Николай Радулов не отрича, че твърденията на министър Шаламанов могат да са истина, но след като липсват официални данни от специалните служби, те не са безспорен факт. „Не е невъзможно и разузнаването да няма точна информация“, твърди експертът и пояснява: „Да не се лъжем – разузнаване, което действа с бюджет едва  една трета от този на НСО, няма кой знае какви възможности да провери подобна информация или да си осигури предварителна такава. За съжаление охраната на личните „тела“ на ВИП-персоните изглежда по-важна от националната сигурност, от международният антитероризъм. Засега българските разузнавателни служби разполагат с бюджети, които ги крепят на минимум, но не и повече. Затова, когато журналистите задават конкретни въпроси, отговорите са трудни“, отчита Николай Радулов.

Намерения и факти

Още в средата на септември Главното мюфтийство  заклейми с остра декларация групировката „Ислямска държава“ и призова българските мюсюлмани „да не се подават на провокациите на тези хора и да се разграничат от техните действия“. Тези дни служебният външен министър Даниел Митов предложи да бъде прието законодателство, което да криминализира участието на български граждани в екстремистката групировка, но засега резултати липсват. Междувременно, българската прокуратура започна проверка около скандалния клип с деца, заснет пред джамията „Абу Бекир“ в пазарджишкия квартал „Изток“, а главният мюфтия Мустафа Хаджи побърза да заяви, че неговото ведомство не може да контролира този обект, защото бил частен…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *