ТУРЦИЯ vs ДАЕШ ? ОТНОВО !

Capture 22 29.06.2016

Броени часове  след информациите за започналото нормализиране на турско-руските и турско-израелски отношения, терористи нападнаха международното летище „Ататюрк“ в Истанбул. Загинали са най-малко 36 човека, а ранените достигат до 150, като състоянието на много от тях е тежко. Повечето жертви са турски граждани, а сред няколкото чужденци има и руски гражданин. Този път обаче  новият турски премиер Бинали Йълдъръм  обави, че зад атентата вероятно стои т.нар. „Ислямска държава“.

Едва ли е случаен факта, че терористичната акция е осъществена след двата външнополитически пробива на Анкара. Възобновяването на дипломатическите връзки  и предстоящата размяна на посланици между Турция и Израел несъмнено представлява сериозно „предизвикателство“ за войнстващите ислямисти. И докато предишните терористични удари в Турция бяха дело на кюрдски сепаратисти, този път в ударите очевидно са се намесили джихадистите.

След избухването на конфликта около свалянето на руския самолет над турско-сирийската граница, Москва обвини Анкара, че помага за продажбите на нефт от териториите, окупирани от „Ислямска държава“. Сега обаче изглежда, че  ислямистите са започнали отново да гледат на Турция като на „прозападна“ държава и са решили да я накажат предупредително с бомбен атентат. Освен това до миналата година Турция беше и основно трасе на  масовите миграционни потоци от Близкия и Среден изток. Сега това изглежда вече не е така. Преди време се появиха съобщения за  няколко инцидента турско сирийската граница, при които турски войници са открили огън  по хора, опитвали се нелегално да проникнат на турска територия. Тазгодишната миграционна вълна е основно от  Либия и е насочена към италианското крайбрежие.

Така изглежда Турция отново се превръща в ключов противник на „Ислямска държава“. А през последните месеци джихадистите са подложени непрестанни удари и търпят тежки поражения. И което е по-важно – окупираните от тях територии постоянно намаляват, най-вече в Ирак.

Затова нормализирането на отношенията между Турция и Израел е твърде важно за района на Близкия изток защото вероятността за пълното  й връщане в редиците на антитерористичната коалиция се увеличава. Което от своя страна може да ускори ликвидирането на „средновековните ислямистки чудовища“, както ги нарече в края на миналата година британският премиер в оставка Дейвид Камерън.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *