РАЗНЕБИТЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ

Rusty-b&w    08.05.13

Доскорошен министър-председател и лидер на бивша управляваща партия беше привикан от прокуратурата на разпит, който той евфимистично нарече „разговор”. Подозренията на държавното обвинение са, че е получавал противозаконно резултати от прокурорски проверки преди те да са обявени официално. Кой му е предоставял тази информация? Самият довчерашен градски прокурор на София, вече също клиент на бившото си ведомство, който му я предал собственоръчно  в ранния час на сутрешното кафе. И който свойски е укорил своя домакин, на „ти”, естествено: „Защо ми скача президента, бе?”  За да си отговори многозначително сам: „Бил съм твой човек…”.

Вакханалията на „Големия брат”

„Българското вътрешно министерство е нареждало извършване на незакконни подслушвания на водещи политици и бизнесмени в продължение на години” – така АФП информира света за разкритията на местната прокуратура, че държавната власт е слухтяла обществото поголовно. Именно „поголовно”, защото електронните й уши са били насочени не само към министри от кабинета и политически противници на управлението, но към предприемачи, юристи, журналисти и кой ли още не! Констатациите на обвинението незабавно бяха връчени на ЕК още през април, а в края на май изглеждащите абсурдно по всякакви демократични стандарти практики на властта ще бъдат обсъждани и от ЕП в Страсбург.

Демокрация по народному

В България четвъртвековният преход към различна политическа система се оказа безпрецедентно дълъг и уникален. Вместо да се развива напред и нагоре, демокрацията в страната сякаш съзнателно е тикана назад и надолу. Примерите са тъжни.  Ето, една малка по територия с изчезващо население страна продължава да се „отчита” пред Европа и света със смешно нисък бюджетен дефицит и държавен дълг, а в същото време нейните ровещи в кофите за боклук възрастни граждани мечтаят да попаднат в затвора, където ще могат да се хранят редовно.  Статистиката отчита, че над половината демографски намаляващи български деца се намират в риск от бедност и социално изключване, а всяка седмица местната уж „миниатюрна” олигархия продължава да се възпроизвежда с по двама нови милионери.  В същото време най-бедното, болнаво и нещастно население на ЕС е на последно място сред 26-те по разходи за социална защита и здравеопазване, а държавата, която продължава да нарича себе си „демократична”, от години е закована на дъното в срамната класация на Европейския съд в Страсбург по нарушаване на човешките права.

Хайде на баня!

В тазгодишния доклад за демокрациите в света Държавният департамент на САЩ за сетен път констатира, че корупцията в България подкопава общественото доверие в съдебната система и другите държавни институции, че в страната има системни злоупотреби с подслушването, насилие и дискриминация срещу жени и деца, че продължава да съществува антисемитски вандализъм, трафик на хора, дискриминация срещу членове на ромското и турското етническо малцинство. Кой, обаче, прочете внимателно тези критики дори в предизборния период?  Никой. Вместо това се чуха срамните хвалби на местна община, че веднъж в годината осигурявала  безплатно къпане на нейните роми по-случай техния международен ден, и то в баня с природно гореща минерална вода! Както и сензационното откритие, че десетки безработни яки мъже промивали тонове чакъл край панелен софийски квартал с отчаяната надежда да намерят люспички злато в патетичния „искърски Клондайк”!

Не „стокхолмски”, а „български” синдром        

Лицето на българската демокрация става все по-набръчкано  и от социологическите внушения, че местното население се готвело  да преизбере начело на държавата си същите управници, които го изкараха по улиците и площадите през февруари и които докараха седем българи до нечовешкото отчаяние да се залеят с бензин и да си драснат клечката. Подобни нагласи могат да се обяснят не толкова  като „стокхолмски”, колкото специфичен „български” синдром! Демократичното лице на страната повяхва и от засилващото се безразличие към остатъците на някогашните комунистически тайни служби, които  вече трето десетилетие дърпат задкулисно  конците на марионетките си в икономиката, силовите ведомства, културата и най-вече в медиите, където зорлем натрапват в ефира и печата  лицата на своите вечни агенти, доносници  с тяхното „достойно патриотично минало”.  Физиономията на разнебитената българска „демокрация” помръква и от вида на като че съзнателно прогонваните в чужбина млади, мотивирани и кадърни нейни чада, при това с негласния намек да не се връщат никога обратно!

Лъжеш, ама ти вярвам!

Вече е факт, че предсрочните избори в България ще бъдат следени под лупа от десетките наблюдатели на ПАСЕ, ОССЕ и Бюрото за демократични институции и права на човека към организацията и многобройни чуждестранни медии. Освен официалното преброяване, към което всички политически партии с изключение на бившата управляваща, изпитват недоверие, ще има и паралелно броене от независима австрийска социологическа агенция. Така поредните предизвикателствата към българската демокрация вече са заредени. Въпросът е дали са й останали сили да се справи с тях. Ще разберем съвсем скоро, най-вероятно от чужбина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *