ПОВЕЛИТЕЛИ НА „ЧЕРВЕИТЕ“

Great hearing aids25.02.2015

„Най-големият теч на информация от МВР“, „Глобална операция за демонтиране на държавността“, „Най-сериозното предизвикателство за българските граждани“ – това са само някои от медийните квалификации за оперативното дело „Червеи“, разкрило „тази срамна конструкция“/по думите на вътрешния министър Веселин Вучков/ в системата на българските тайни служби. Скандалът с незаконното разрешаване и използуване на СРС /Специални разузнавателни средства/, при който в продължение на 300 дни вероятно е бил копиран целия информационен масив на МВР, се разследва от прокуратурата. На този етап временно отстранена от длъжност е председателката на Софийския градски съд Владимира Янева, разрешила СРС-тата, както и бившият шеф на дирекция „Сигурност“ във вътрешното министерство Тодор Костадинов. Обещанието на главния прокурор Сотир Цацаров е до дни срещу двамата да бъдат повдигнати обвинения. Публикувана в медиите част от доклада на Бюрото за контрол на СРС сочи, че лична отговорност за незаконните действия в рамките на разработката носи председателят на ДАНС Владимир Писанчев, а според сензационни показания на бивш началник на Бургаската полиция пред парламентарна комисия, за незаконните действия е знаел и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Белязаните данни

Това, засега са известните факти. Основният въпрос кой е поръчал престъплението, или по-точно, дали и кой вече разполага със секретния масив от данни на вътрешното министерство, остава висящ.

Бившият главен секретар на МВР проф.Николай Радулов смята, че масивите с информация са били разпарчатосани и вече продадени на заинтересовани хора. „След дълга употреба и злоупотреба с въпросните данни ръководството на ведомството вероятно е решило да залови някои от хората, които ги използуват и злоупотребяват с тях. Това обаче е възможно да се случи, ако данните са сертифицирани. В противен случай при тях не остават никакви следи дали е правена проверка и от кого. Така разработката „Червеи“ дори да постигне някакъв ефект, той ще е половинчат, защото ще е само спрямо базите данни, в които са останали някакви следи“, коментира пред ДВ експертът по сигурността.

Родата до 9-то коляно

Според депутатът от ГЕРБ и член на комисията за контрол на службите за сигурност Методи Андреев аферата „Червеи“ е с много по-сериозни измерения отколкото например, фалита на КТБ и най-опасното в нея е, че засега не са известни щетите и мащабът на пораженията. „По принцип не знаем какво точно обхваща въпросната информационна система, но от публично известни факти, тя съдържа всички лични данни за българските граждани. „Ако изпишеш ЕГН-то на някой, веднага излизат подробности за теб и близките ти до 9-то коляно“, обяснява Андреев пред ДВ. “Дори да е копирано нещо, засега получателят на информацията не е известен. Интересното е, че този получател не е МВР – там липсват данни да са получавали нещо обратно от операцията. Въпросът обаче има и друга страна. След като плащаме държавни пари на хората от службите за да ни пазят, да осигуряват спокойната работа на държавата, може ли те да извършват дейност, за която да не се отчитат? Всеки който извърши някаква работа следва да се отчете, а тези служители – не го правят!.“, отбелязва Методи Андреев.

България като прочетена книга?

Възниква, обаче въпроса дали евентуално източеният информационен масив на МВР все пак не представлява „хибриден“ интерес и за някои чужди държави?

Проф.Николай Радулов отхвърля варианта за шпионски интерес към данните с аргумента, че разузнавателните централи притежават много по-точна и чувствителна информация за всичко, което се случва в страната, отколкото има в базите данни на българските служби. „Известно е, че след демократичните промени през 1989 година няма чуждестранно посолство, което да е намалило своите резидентури в България. И това е обяснимо – в ЕС ние сме сравнително нова страна и все още трябва да доказваме принадлежността си към западноевропейските ценности и идеали. Резултатите от дейността на тези служби изкристализират в мониторинговите доклади на ЕК“, пояснява експертът по сигурността. Депутатът Методи Андреев, обаче е категоричен: „Ако подобно нещо се окаже вярно, хората които са го допуснали трябва незабавно следва да се озоват зад решетките. Защото това вече се нарича шпионаж и е национално предателство!“.

И все пак “Възраждане“…

През 2010 година Комисията по досиетата освети близо 160 служители на ДАНС, които са работили за ДС. Година по-късно проф.Николай Радулов съобщи в печата за 2000 от най-ценните хора на комунистическите тайни служби, чиито досиета са били скрити и никога няма да се появят на бял свят. Сега, по повод операцията „Червеи“ бившият главен секретар на МВР Радулов отново се върна към тази тема и разказа пред ДВ някои подробности за почти неизвестният свръхсекретен план „Възраждане“. „Чел съм материали за него, които изглеждат достоверни. Всъщност става въпрос дали най-ярките личности от прехода по един или друг начин са били свързани с тайните служби. Дали списъкът, който съм гледал е истински или е някаква провокация, може да се каже само когато се появят оригиналните документи. Аз самият съм свидетел, как през 1987-1988 година архивите в МВР се преснимаха и единия от екземплярите незабавно биваше изпращан в тогавашния Съветски съюз. Така че е възможно досиетата на споменатите 2000 сътрудници, смятани за най-перспективни, да са били прочистени напълно“, твърди проф.Николай Радулов.

Петата колона на Москва

Бившият шеф на Комисията по досиетата и депутат от ГЕРБ Методи Андреев също е убеден, че планът „Възраждане“ не е мит, а е реално осъществена секретна оперативна програма, чиито оригинални документи се намират в Москва и затова няма основание заради което обхванатите агенти да бъдат осветени официално в България. „Списъкът на българските специални служби е бил изготвен от ген. Боян Велинов и одобрен от една от ключовите фигури на репресивния апарат на ДС Григор Шопов. Целта е била с помощта на тези дълбоко законспирирани българи, които представляват руската 5-та колона в България, да се осъществи „възраждането“ на съветското влияние в страната, поясни пред ДВ Методи Андреев и дори цитира думи покойния вече ексшеф на Шесто управление на ДС Цвятко Цветков, че българските агенти, чиито досиета се намирали в Москва, били „особено ценни и дълбоко законспирирани лица“. В интервю за електронния сайт Factor.bg в средата на миналата година, Андреев пояснява: “ Преценени от гледна точка на днешното време, всички от списъка „Възраждане” са активни политици и в определени периоди на прехода са били активирани и използвани, реализирайки кариера и власт. Някои от тях са заемали изключително важни постове в държавата, дори до най-високите нива“.

Пред ДВ депутатът от ГЕРБ Методи Андреев днес уточнява: „Виждал копие, а не оригинален документ. Това, което съм прочел в него, обаче, ако съществува в автентичен вид, наистина би могло да разтърси държавата. Но пак повтаям – гледал съм копие, а то не е документ“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *