ПАЯНТОВАТА ПРАВИТЕЛСТВЕНА ВЪРТЕЛЕЖКА

V-ochakvane-na-novoto-pravi   24.05.2013   След кризисното конституиране на 42-я парламент, преминало в обстановка на тотално противопоставяне и националистически изстъпления, настъпва моментът на истината –  завъртане на „въртележката” с мандадите от държавният глава с цел съставяне на правителство. Предизвестената новина е, че дори да бъде формиран, бъдещият програмен кабинет със сигурност ще бъде политически хилав и със съмнителна парламентарна подкрепа. Тревожната вест е, че доколкото екзистенциалният му хоризонт е къс и неясен, едни нови избори могат да се окажат неизбежни.  Казано иначе, върху новата изпълнителна власт постоянно ще виси гилотината на четирите искрено презиращи се една друга парламентарни партии, а клокочещата българска улица  бързо и лесно може да повтори своите февруарски сценарии за прогонване от властта.

Обърнал се Илия, пак в тия

Ако се съди по думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, обявяването на негов кабинет и връщането на първия мандат ще има единствено пропагандни цели, за да „знаели българските граждани какво правителство аз бих предложил”. Останали сами срещу всички в парламента „Гражданите за европейско развитие на България” обявиха, че няма да подкрепят съперниците си при гласуване на друго правителство, макар лично лидерът им изрази увереност, че такъв кабинет все пак ще бъде съставен и дори даде дума да му осигури подкрепата на ГЕРБ, ако „предлага мерки, съвпадащи с вижданията на неговата партия”. Което даде повод на „Ройтерс” да припомни честата промяна в позициите на Борисов, като например, обещанието му да не подава оставка дни преди да се оттегли от министър-председателския пост, и да отбележи, че „неговите коментари съвсем не са гаранция, че България ще бъде в състояние да състави стабилен кабинет”, още повече, че бившите управляващи вече поискаха касиране на изборите заради нарушения в предизборната кампания.

Социалист без партиен билет?

В очакване на втория мандат от конституционната ротация, обявеният за  премиер още преди изборите кандидат на втората по големина парламентарна партия БСП Пламен Орешарски предприе изпреварващ ход. Непосредствено преди началото на новия парламент безпартийният претендент за поста на „Дондуков” 1 изложи пред националния партиен актив на левицата програмните си намерения. Ток, енергетика,  заплати, помощи, лекарства, здравеопазване, улеснения за бизнеса – всичко това, популистки опаковано в три времеви пакета и изготвено изцяло според предизборната програма на БСП – имало за цел да стабилизира финансово-икономическото състояние на държавата, а министрите, които предстои да го осъществят, щели да бъдат „експерти”, според безпартийния бъдещ премиер. „Социалистите тепърва предстои да обяснят с какви средства възнамеряват да финансират социалните си мерки и как планират да уеднаквят идеите си за намаляване на данъците на най-бедните българи с ДПС и Атака”, коментира по този повод АП.

Парламентарно нестинарско хоро

Макар и негласна, стиковката на БСП с ДПС и Атака вече е факт. Лидерът на ДПС Лютви Местан призова от парламентарната трибуна „на базата на коректния прочит на волята на народа” да бъде реализиран успешно втория проучвателен мандат, а изпадналият в състояние на тежка логорея водач на крайните националисти Сидеров, въпреки кресливите си заклинания, че няма да подкрепи нито едно правителство в този парламент, даде да се разбере, че все пак ще осигури ключово важния кворум при гласуването. На пресконференция през първия парламентарен ден той попита реторично дали нови избори са нужни на страната и за да засили  ефекта от въпроса си обяви, че „ГЕРБ са приготвили сто милиона лева за нов вот, очакват пари от Турция  и желаят да вкарат РЗС в парламента”.

Така докато „умните се наумуват, а лудите се налудуват” държавата с най-бедното и безработно население, с най-сриващата се икономика и разклатени финанси, с най-безотговорната и корумпирана политическа класа, ще продължи да се плъзга все повече към европейското дъно. Защото всяко дъно си има своите дълбочини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *