Парламент на нервните очаквания

41-вото обикновено Народно събрание започна своя мандат бурно, с лошо наследство, в икономическа рецесия и при нервни обществени очаквания на българите.
Ще успее ли да се справи с всички тези предизвикателства новото парламентарно мнозинство?
Никой не запомни последното заседание на почти забравения вече 40-ти български парламент, отишъл в небитието преди по-малко от месец, но първото заседание на 41-то НС със сигурност ще се запомни с острите и непримирими встъпителни слова на представителите на различните парламентарни групи. Докато неколцината „романтици” останали в залата до края през юни обсъждаха с горчивина градушката от вестникарски заглавия, като „ Парламент на сделките и корупцията”, „Виенско колело за въртене на депутати, приели куп негодни закончета”, „Клуб на 19-те ченгета”, „Пансион на педофила”  и други подобни, във вторник, в препълненият с „пресните” депутати и гости  нов парламент прехвърчаха мълниите  на недоволството от цялата българска политическа и икономическа система и на нуждата от бързи и радикални промени.

На първото си заседание след изборите,

новите 240 български депутати с клетвата си по същество поеха „наследството” на Тристранната коалиция. The Journeyman movie full buy I Am David The Transformers: The Movie full movie

116-те избраници от ГЕРБ ентусиазирано обещаха да бъдат дисциплинирани, да не гласуват с чужди карти, да коват качествени закони  и да не забравят за какво са избрани, както предварително им разпореди бъдещия премиер Бойко Борисов без да се смущава от леко притеснителния факт, че само един депутат от неговата парламентарна група има опит от предишния парламент, а останалите трябва да се учат бързо, при това в обкръжението на опасно опитните 15 играчи на „Синята коалиция”, на самочувствените 10 ентусиасти от РЗС и непредсказуемите 21 щурмоваци на „Атака”. В този смисъл молитвата „Господи, пази ме от приятелите, от враговете сам ще се пазя” може да се окаже особено уместна за генералските хора.

Един от жалките парадокси  на 41-вия парламент е новата опозиция

.

Жалки, защото сред 40-те депутати от БСП са всички бивши червени министри от кабинета „Станишев”, повечето от които вместо от подсъдимата скамейка, през следващите 4 години  се готвят да опонират от парламентарната трибуна, а 38-те депутати от групата на „Повелителят на фирмите”, както някои нарекоха вече ДПС, ще продължават да  размахват заплахата за етническия мир винаги, когато се усетят политически натясно. Макар и недоволни засега един от друг, старите коалиционни другари отново предстои да се сдушат в името на бизнеса и корпоративната далавера –просто е  въпрос на малко време.
Най-опасни за поредното Народно събрание са нервните обществени очаквания към него. Бедност, стопански хаос, икономическа рецесия в условията на глобална криза, пословична корупция, тежка криминална престъпност, липса на осезаема държавна власт и компрометиране на европейското членство – това са реалностите, по които избирателите очакват не за месеци, а за седмици промени.
Как ли? Отговорите са 240 на брой. Колкото са новите български депутати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *