НОВАТА БЪЛГАРСКА ПЕДАГОГИЧЕСКА ПОЕМА

„Учим се в движение” – с тази констатация председателката на НС Цецка Цачева се опита да оправдае ниския рейтинг на законодателния орган, като така неволно характеризира и  цялото досегашно управление на ГЕРБ.
Как точно протича този образователен процес?
В началото на миналия октомври премиерът Борисов нарече депутатите „безделници”. Каза го пред репортери в дните на поисканото тогава недоверие на кабинета. Репликата беше използувана като основание парламентарното мнозинство на ГЕРБ през февруари да наложи замразяване на депутатските заплати за цялата текуща година. Сега, в Сливен, парламентарната председателка Цачева оправда традиционно ниския авторитет сред населението на поверените й законодатели с прекъснатата през тоталитарните години парламентарна традиция в България и успокои разтревожените си съпартийци с оптимистичното: „Учим се в движение”.
Thank you, брато!
На какво, всъщност, продължава се учи неслизащият от служебните си автомобили дори в кризата 41-парламент, 22 години след промените в страната? Своеобразен отговор дава търсачката „Гугъл” в Интернет, която на журналистическо търсене с думите „депутатите се скараха”, е показала стотици хиляди български линкове, в които фигурират двете красноречиви думички. Друго обяснение даде в печата известен психолог, според когото народите, които имат политически класи и традиции, не вземат човек от улицата за да го направят депутат или министър, тъй като това е „дълга професионална кариера с начало още от ученическата скамейка”. Липсата на тъкмо такова „начало” се мъчи да навакса и сегашният парламент. След като поотшумя скандала с кандидатите за безплатни маркови мобилни телефони, парламентарното ръководство реши да поотвори очите на мнозинството за цивилизования свят с курс за начинаещи по английски език, в който е била включена една трета от групата на ГЕРБ. Просто за да не блокират  и те като своя лидер, щом някой чужденец реши ги изчетка с думичката  „congratulations”. И за да бъде фасона им завършен, парламентарното ръководство им е осигурило отстъпка до 40 на сто за покупката на слънчеви очила от престижните марки „Шанел”, „Тифани”, „Рей бан” и други подобни.
Българският Макаренко
Да се „учат в движение” се налага и на представителите на изпълнителната власт. Ефикасните педагогически методи на премиера Борисов на бърза ръка възстановиха „скъсаната нишка в комуникациите” между икономическия и финансов министър по въпроса за АЕЦ”Белене”, предстои „намаляване на поведението” или направо изключване от школата на властта на шефа на НЕК за неясните му действия в Москва. Бърз урок по приложна дипломация вероятно е получил и външният министър Младенов, който се впусна да чисти по телевизията предателите за втората атомна, след което се оказа, че всъщност бил подкрепил пролетното почистване на найлоновите торбички по улиците. Със сигурност правителственият „класен ръководител” е коригирал в движение и земеделския министър, който преди Великден успя да изръси публично такава купчина аграрни и агнешки словесни „бисери”, която е достатъчна  да захранва предизборната агитация на опозицията през цялата предстояща кампания.
Очевидно новите български политици са ученолюбиви хора, готови да бъдат образовани през целия си управленски мандат. А той обикновено е четиригодишен, колкото е и началното школо. Което, уви, днес е  крайно недостатъчно не само за Европа, но вече и за Балканите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *