НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ ПО СКАЛАТА НА РИХТЕР

IMG_8177  07.11.2013 Мигрантската вълна, проточващата  се вече тгодина политичска и икономическа криза, драматичния  срив на доверието към основните институции в страната –  тези проблеми вероятно ще бъдат в центъра на вниманието на  свикания за 20 ноември Консултативен съвет по национална сигурност при българския президент. Кои са най-сериозните опасности за България?

В момента се наблюдава натрупване на рискови фактори, които подкопават обществения ред, а в по-дълбока перспектива дори заплашват и конституционния строй на страната, е убеден Стефан Попов, изпълнителен директор на неправителствения институт за публични политики РискМонитор.  Факт  е дългосрочният риск с миграционния натиск, с който държавата не знае как да се справи. Бежанската вълна всъщност е  не чак толкова голямо бедствие /да не говорим за по-сериозно такова!/, което по традиция изненадва институциите и те започват да се затягат и реформират, след като то се е случило. Просто България принципно не притежава капацитета да се оправя с рискове и рискови фактори, както и да мисли отчасти като застрахователно дружество, което трябва да предотвратява последствията от беди. За съжаление подобна визия  е „луксозна политика” на по-богатите държави, в която се инвестират огромни средства, а България не е сред тях, констатира Стефан Попов.

Елате да ни арестувате – бежанци сме!

Проблемът с мигрантите е само елемент от по-сериозния проблем с доверието в държавните институции и най-вече със сериозната крза в сектор „Сигурност”, смята от своя страна Николай Радулов,  бивш Главен секретар на МВР и експерт. Ние не само не можем да защитим границата си от влизащи имигранти, но не можем да я опазим и от излизащи, какъвто се оказа случая с арестувания на гръцка територия алжирски младеж, пробол с нож млада продавачка в София.  Официалните власти твърдят, че само половин процент от влизащите от Турция имигранти успяват да се изплъзнат от Гранична полиция, но това е имагинерна величина, защото бройката на тези, които не са забелязани и хванати може само да се гадае. Така се появява поредната идеологема, вместо реална статистика. Известно е също, че преминалите нелегално границата сами търсят Гранична полиция за да стартират процедурата за получаване на статут. Понякога им се налага да палят огньове или да се обаждат на спешния тел. 112 за да бъдат забелязани от граничната охрана. А всичко, което се случва през тези дни с бежанска криза  е описано в подробности в приетата от НС още през 2011г. „Стратегия по национална сигурност”. Така невъзможността на властта да се справи със задачите по опазване на границата, която е и външна за ЕС, показва несъстоятелността на тяхната институция „Гранична полиция”.

Земетресение в институциите

Най-сериозният рисков фактор, в който се концентрират всички останали,  е възможността в средносрочен план да се получи „имплозия”, или срив навътре,  в българските институции, предупреждава Стефан Попов.  Не от нападение отвън, не от някакво бедствие, а под натиска на собствената си криминализация и политическа корупция, плюс спада на доверието,  сериозни български институции могат да рухнат. Социологически изследвания от последните дни сочат около 10 на сто доверие в парламента, а това е истинска катастрофа, истинско земетресение в институционния  свят!  В тях видяхме под 20 процента доверие в правителството, което на практика означава, че премиер липсва, че той неслучайно излиза и се крие през някакви задни врати, че няма лице за пред публика – всичко това  показва, че той си е „заслужил” тези 20 процента. Покрай делегитимацията на министър-председателя  обаче е възможно да настъпи и масиран срив в дейността на много нормални и обичайни бюрократични системи на страната, което е особено опасно. За разлика от миграционната вълна, от образованието, от здравеопазването, които също са рискови области, стабилността на основните институции не е толкова въпрос на влагане на средства и капитали, а на едно почтено отношение към гражданите, гражданския свят и политическия процес, твърди Стефан Попов.

Армия по южната граница?

Недоверието към институциите действително е голямо и затова, когато възникне някакъв проблем, за оставеното само да се справя със собствената си сигурност население  той става сериозен. Кризата с бежанците не толкова в техния брой. На  много от местата, където властта се опитва да изгради специализирани лагери за тях, местните хора не са виждали полиция от 7-8 години,  сиреч са оставени сами на себе си и съответно са обект на криминални бандитски нападения. Онова, което плаши тези хора не са мигрантите, а това, че властта отново ще ги пренебрегне, но този път  те ще  са подложени  и на допълнителен натиск. Очевидно е, че МВР няма ресурс за справяне с кризата , смята Николай Радулов. С бодлива тел също няма да спрем граничните нарушения, защото тези огради се прерязват. На  този етап, обаче, би могла да се клауза от Закона за въоръжените сили  и в охраната на границата  за кратко да бъде включена армията. Все пак след като Турция затвори в края на миналия месец сирийско -турската граница и притока на нови имигранти секне, армията би могла да помогне за спиране на нелегалния достъп до българската територия. Естествено, не бива да се пренебрегва и варианта за проникване на мигрантите по море, но да не забравяме, че в сегашното правителство има трима министри, завършили Военноморското училище,  а и самият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев е също морски офицер. Те просто трябва да мислят професионално по въпроса, добавя Николай Радулов.

„Добрата” новина – ще става още по-трудно

Няма лесен изход от създалата се ситуация, е убеден Стефан Попов от РискМонитор. В атмосфера на постоянни протести, които се подкрепят от две трети от българските граждани, но и на липса на алтернативна политическа сила, която протестиращите да предлагат, политическите решения ще бъдат много трудни. Един от възможните варианти е страната да навлезе отново в серия от недовършени управленски мандати и „стабилни”, необезпокоявани от никого парламентарни мнозинства и правителства , при които  си „живяхме” при управлението на НДСВ, Тройната коалиция и ГЕРБ.

Всичко това вече свърши и тъкмо в този факт е предупреждението на проточилият се кризисен процес. Опасностите са много и намирането на разумен изход ще е особено трудно, е категоричен експертът от РискМонитор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *