МЕЖДУ ЗАКОНА И ПАРАВОЕННИЯ „ПАТРИОТИЗЪМ“

Political party Nova Zora Sofia 170316 06.07.2016

Българският хелзинкски комитет поиска с писмо до Главния прокурор Сотир Цацаров прекратяване на регистрацията на две радикални националистически организации „Български воински съюз „Васил Левски“ и „Българско национално движение „Шипка“. Правозащитниците посочват данни от интернет страницата на двете формирования, които доказват тяхната дейност насочена срещу държавата, както и опитите им да създават тайни или военизирани структури. В писмото са цитирани думите на двама представители на организациите /Владимир Русев и Красимир Симеонов/, изречени в радиоинтервю /“Дарик радио/, че е започнало набирането на „кандидати за народно опълчение и за подразделение за специални операции“, както и твърдението от сайта на групировките, че българската държава е „нелегитимна“, а партиите са „незаконни и излишни“. През миналата година двете паравоенни формирования бяха едни от първите, започнали формирането на хайки за незаконно задържане на миранти по българо-турската граница, а в края на юни техни членове нанесоха побой над протестиращи в Бургас срещу преминаването на прокремълската руска рокерска група „Нощни вълци“ през България.

Новите въстаници

Дори Радослав Стоянов, юрист от Правната програма на БХК, трудно си обяснява бездействието на българските власти спрямо проявите на тези хора. Пред Дойче Веле той посочва, че съдът е регистрирал двете организации по силата на Закона за юридическите лица с нестопанска цел тъй като  в техните учредителни документи не е посочено нищо от онова, което те фактически извършват. „Независимо от регистрацията има данни, че лица свързани с тези организации  създават структури с цел извършване на престъпления и приготовления за преврат, бунт или въоръжено въстание. Те самите използват думата „въстание“ в своите призиви,  освен че набират доброволци за военно обучение, което се води неизвестно къде и от кого“, пояснява правозащитникът.

Безплатните руски инструктори

През юни германската обществена телевизия ZDF излъчи филм за ловците на мигранти в България, в който  беше съобщено, че най-малко 800 човека участват в организирани милиции за тази цел. Показани бяха кадри от подготовката на група, наричаща себе си „Военен съюз на България“. Едно от заснетите маскирани лица, представящо се с името „Саша“ на чист руски език признава, че като бивш руски войник е дошъл да обучава българските доброволци. Друг негов колега с името „Георги“, също на руски без акцент обяснява, че през гората минавали бежанци, които „трябва да заловим“. В един от кадрите във филма на германската телевизия, българинът Владимир, шеф на ловците на бежанци, показва на компютъра си видеоклип, на който се вижда как руски военни обучават местни опълченци в маскировъчно облекло на техники за самозащита и нападение. „Това е страхотно! Руски наемници ни обучават и то безплатно, за което сме благодарни!“, възкликва българинът пред журналистите от ZDF.

Откъде идват парите?

По този повод Радослав Стоянов от Хелзинкския комитет допълва, че въпросните формирования публикуват видеоматериали от свои сбирки и в YouTube. „От техен клип става ясно, че Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/ вече е завела преписка за тяхната дейност, но каква е съдбата на тяхното разследване  – ние не знаем“, признава правозащитникът. Според него е трудно да се каже  и кой финансира въпросните формирования, въпреки че техните „занимания“ изискват солидни средства. „За 2014 г, когато са се записали в Централния регистър за юридическите лица с нестопанска цел, те не са отчели никаква дейност и приходи, а за миналата 2015-та документи в регистъра  липсват. На собствения уеб-сайт и многобройните техни профили във Фейсбук те непрекъснато приканват съмишлениците си да правят дарения на тяхна банкова сметка. Това е един от начините за финансиране. Допускам, обаче, че има и други източници за тази цел“, признава юристът.

Москва, Москва…

Бойко Станкушев, съветник на министъра на отбраната , тези дни посочи пред популярния интернет сайт Faktor.bg, че Воинския съюз “Васил Левски” и БНД “Шипка” са поддържани от руските специални служби агентурни звена. „Тези псевдо патриотични паравоенни формирования са опит да се внуши, че държавата не може да изпълнява задълженията си по охраната на границата, а и изобщо няма вътрешен ред и сигурност в България“, каза експертът. Той също така поясни: „Замисълът е чрез популистки пропагандни действия да се разклати съществуващият конституционен ред и страната да се преориентира така, че да стане достатъчно зависима от управляващите в момента в Москва“.

Регрес на беззаконието

И все пак кой създава благоприятна среда за избуяването на подобни групировки в България? Какви опасности крие тяхната дейност?

Радослав Стоянов от БХК е убеден, че причини за явлението са бездействието на институциите и активното насърчаване на подобна съмнителна дейност. Той припомня, че споменатите две организации още през миналата година са предприели акция за организиране на доброволчески хайки за залавяне на бежанци по българо-турската граница, но тогава властите не са взели никакви мерки. „ Прокуратурата се раздвижи едва след случая с друга група от Бургас през тази година, станал известен като акцията „свински опашки“. Когато телевизиите показаха незаконните действия на тези хора, властите най-сетне реагираха, въпреки множеството предупредителни сигнали преди това. От друга страна българският премиер г-н Борисов заяви публично през април в Бургас, че лично той е разпоредил на началника на Гранична полиция да награди такава група: „Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за „Гранична полиция“ и за държавата е добре дошла […] Но лично разговарях […] разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки който помогне само едно „благодаря“ заслужава“.

„В случая става въпрос за  трета групировка, различна от вече споменатите, но с тази своя подкрепа българският премиер фактически насърчава тези хора и организации да продължават с незаконната си дейност“, коментира юристът от БХК. А голямата опасност се крие във факта, че  докато през миналата година тези организации стартираха с формиране на доброволчески хайки, днес те вече изпращат хора на военно обучение и призовават за въстание. Което показва как беззаконието  може да регресира, когато бъде оставено на воля, както всъщност постъпват българските власти“, обобщава Радослав Стоянов от Правната програма на БХК.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *