КУКЕРИТЕ В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

РАДИО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ, ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ СЕДМИЧНИК,
30.01.08

ВОДЕЩ: Зле започна 2008 – ма за тристранната коалиция в България. Напрежението в отношенията между БСП, ДПС и НДСВ се засилва успоредно с постоянните разправии сред червените и видимия вече конфликт между премиер и президент.

Може ли да се очаква внезапно рухване на управлението през следващите дни и седмици? В рубриката Евроатлантически седмичник да чуем Георги Папакочев:

ГП: Катализатор на най-новата глава от парламентарния коалиционен „екшън” се оказа обяснението на премиера Станишев и негови министри на сключените на 18 януари в София енергийни спогодби с Русия. Неочаквано депутатите от ДПС отказаха да подкрепят планираната декларация в подкрепа на поетите ангажименти с Москва и дори демонстративно напуснаха пленарната зала преди началото на премиерската реч.
Според неофициални информации министър-председателят Станишев е отхвърлил искането на НДСВ да освободи гравитиращите към отцепниците в движението министри на образованието Вълчев, по европейските въпроси Грънчарова и на отбраната Близнаков, а ДПС се е противопоставило на идеята за смяна на вицепремиерката Етем, екологичния министър Чакъров и министъра на земеделието Кабил. От исканията на коалиционните партньори за смени и на червени министри, Станишев се е съгласил да пожертва единствено здравният министър проф.Гайдарски, заради когото протестните действия на медиците в страната не стихват вече повече от година.

Не искри, а направо светкавици

се забелязват в отношенията на някогашните съмишленици в соцпартията, а сегашни президент и премиер. Вместо да опровергае тези подозрения, със странната си изповед пред тиражен всекидневник по повод опитите на министъра на културата Стефан Данаилов да „спасява” отношенията между Първанов и Станишев, министър-председателят по-скоро потвърди наличието на сериозни разногласия. Разривът, според депутати от левицата, бил необратим, двамата не можели да се понасят и причината била в нежеланиято на премиера повече „да слушка” своя партиен и политически ментор. Менторът, сиреч президента Първанов, от своя страна на пръв поглед безпричинно се „изповяда” в пресата, че

„нямал никакво намерение да става премиер”

след края на втория си мандат, но имал притеснения и вляво, и вдясно”.
В същото време в СДС се осъществяват странни контакти между ръководството и представители на ДПС, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с любопитство наблюдава опитите за съставяне на интерпарламентарен дясноцентристки съюз с участието на сините депутати и техните отцепили се от НДСВ колеги.
Така вместо да изгонят лошите сили на зимата, шумните и все по-замаяни от властта кукери на българската политика току-виж катурнали менчето с вино на управлението и осъществили мечтата на ГЕРБ и дясната опозиция за предсрочни парламентарни избори.
И нищо чудно това да се случи още през този сезон. Защото когато в Европа организират традиционните виенски балове и весели карнавали, в България подскачат подпийналите, запотени и нетърпимо шумни „кукери”, “песяци” „бабугери”, “джамали” и „маскари”, както са ги наричали хората.
Днес спокойно биха могли да ги наричат и „политици”. А страната – Кукерландия!

ЗА РАДИО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ОТ СОФИЯ – ГЕОРГИ ПАПАКОЧЕВ

Africa: The Serengeti download

One thought on “КУКЕРИТЕ В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

  1. Pingback: Bill555960053','342020845billy@msn.com','','122.77.86.121','2008-06-05 20:18:26','2008-06-05 20:18:26','','0','lynx','comment','0','0'),('0', '', '', '', '', '2008-06-06 20:18:26', '2008-06-06 20:18:26', '', 'spam', '', 'comment', '0','0' ) /*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *