БЪРЗАТА КУЧКА И ПЛАНИНАТА

Smily--from-Agushev-konak-r  29.05.13

След спешни разговори, консултаци и догадки, „кабинетът на надеждата” на Пламен Орешарски набързо грейна под прожекторите в централата на БСП на някогашния Солни пазар. Подгрят с политическото слово на др.Станишев и поименно анонсиран от г-н Орешарски /по официалните обръщения към тях на извънредния партиен пленум/ новата властова гарнитура беше обявена като микс от експерти и  водещи специалисти, които Станишев успя дори да нарече „екип”. С което намекна, че стиковането между бъдещите министри отдавна е в ход и групата е готова да влезе във властта с летящ старт.

Великолепната 18-ка

Това не е далеч от истината. Едва ли някой е допускал, че безпартийният бивш депутат от БСП и вече премиер Орешарски, новият военен министър Ангел Найденов, който до последно отричаше, че е номиниран за поста, неговият съпартиец от БСП Кристиян Вигенин, вече кандидат за външен министър, и досегашният червен депутат Драгомир Стойнев, бъдещ министър на икономиката, ще се срещнат за първи път на „Дондуков 1” за да се запознаят официално? Или че довчерашният началник на президентския кабинет и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, подал в началото на април ненадейно оставка със странния аргумент, че имал „нов проект, който не бил свързан с политиката”, не познава добре съветниците на Станишев от славните времена на Тройната коалиция, които вече са в кабинета „Орешарски”? А може би ректорът на пловдивския Аграрен университет Греков и неговата колежка от варненския Медицински университет Клисарова за първи път чуват един за друг по академична, а защо не и по партийна линия?

Доверие всекиму, вересия – никому!

И какво излиза? Премиерът, ключовите министерства на икономиката и енергетиката, отбраната и външните работи са в здрави партийни ръце, сиреч в ръкохватката на БСП, а по-периферните управленски ведомства са поверени на т.нар.” експерти и водещи специалисти”. Като правило начело на обраслото със герберски скандали Вътрешно министерство е поставен традиционен  „Човек от компанията”, който се очаква да  пази ревниво нейните тайни. Твърде странна е комбинацията в ресора на бъдещата вицепремиерка Зинаида Златанова, на която е възложено да осъществи немислимата връзка между правосъдие и вътрешен ред от една страна, и европейската интеграция и финансиране от друга. Вярно е, че съдебната система е най-остро критикуваната от Брюксел сфера от години, но също така е видно, че проблемите с еврофондовете в България далеч не са свързани само с лошото и бавно правораздаване.

Майтап, бе Уили!

Естествено  подкрепящите кабинета на БСП „Орешарски” партньори от ДПС по традиция  са зачетени с две министерски кресла – на екологията и труда и социалните грижи. Политически те носят по-скоро символичен, отколкото управленски нюанс независимо от факта, че Хасан Адемов е доказан експерт в социалната сфера. А за освежаване на атмосферата за първи път е направен и нетрадиционен кадрови ход с номинирането за спортен министър на проф. Георгиева от Иститута по български език към БАН, която преподава на студентите си езикова култура, медиен стил и политическа лингвистика. Сега вероятно най-трудно ще й бъде с изглаждане лексиката на иконичната някогашна футболна звезда Стоичков, който упорито отказва използуването в речта си на „висок наратив” както на терена, така и извън него.

Интересна номинация е и  бившият лидер на „Гергьовден” д-р Петър Стоянович, който предстои да бъде утвърден за министър на културата. Ако този безспорен и свеж интелектуалец успее да съхрани у себе си нормалността и продължи славното чувство за хумор на някогашната си политическа формация, рано или късно ще  стигне до крилатата  съставна мъдрост: ”Бързата кучка – планина повдига!”

И току-виж познал!

One thought on “БЪРЗАТА КУЧКА И ПЛАНИНАТА

  1. Иванов

    Бързането се дължи на един синдром тн кучешки бяс наследен от Орешарски и Станишев.
    Имам едно куче черно като известния на всички вкл по наследствена информация Велзевул
    има същия синдром тип Орешарски.
    Навремето Велзевул като прероден развил синдрома и убил създателя също прероден но като голям човек .
    От тогава този синдром се следи а блог около ноосферата на Вернадски подава че ако пробутат тези за кабинет ни чакат много убити предимно от медицинската и полицейската мафии

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *