ИЗМАМИТЕ И ДОНОСИТЕ КАТО НАЦИОНАЛЕН СПОРТ

Какви са най-новите български рекорди в класацията на ОЛАФ? Защо европейски правни експерти ще ревизират знакови дела за измами? Какви са традициите на местното доносничество?

На първи юли МВР-дирекцията с наименование Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС /АФКОС/ придоби правото да извършва самостоятелни административни разследвания по сигнали за източване на европари и да сезира прокуратурата в случай на закононарушения или измами. Случайно или не, в същия ден европейската служба за борба с измамите ОЛАФ публикува годишния си доклад за злоупотреби с пари от еврофондовете за миналата година. От документа стана ясно, че България продължава да държи първото от 2008 г. досега място по брой разследвания на европейската служба /463 до края на миналата година/, че 62 на сто от престъпните случаи предадени на властите през последните шест години са все още висящи в съда, че в много от случаите съдът е заменил наказателната отговорност с административна и че страната отново е начело по подадени към ОЛАФ сигнали за злоупотреби с европейски пари.

Денят „Х” на ЕК

Изводите на европейската служба можеха да минат и по-незабелязано, ако след броени дни не предстоеше обявяването на съдбовния за управлението мониторингов доклад на ЕК, в който ще бъде направена петгодишна оценка за действието на механизма за сътрудничество и проверка. Неслучайно говорителят на ОЛАФ Йоан Волт тези дни припомни пред БНР подчерта, че службата му винаги дава своя принос за подготовката на докладите на ЕК и нейните препоръки и заключения имат решаващо значение при разпределянето на евросредствата в Брюксел. Само ден след това изявление правосъдната министърка Диана Ковачева побърза да обяви, че действащи съдии и прокурори от Германия, Испания, Италия, Франция и Холандия подготвят експертен десант в България за да проверят защо българския съд и обвинението се оказаха безсилни по знаковите ОЛАФ-ски дела срещу братя Галеви, Марио Николов, бившия изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” Асен Друмев, братя Маргини и бившия изпълнителен директор на “Софийски имоти” Тошко Добрев. Техните констатации ще станат известни чак през есента, когато изводите в петгодишния доклад на ЕК вече ще са направени и това също едва ли е случайно.

Доносници безкрай

Специлен одит на българската Сметна палата през март констатира, че при всяко второ докладване на нередности по европроекти пред ОЛАФ българските чиновници допускали грешки. Тогава ревизорите поясниха, че всички тези „сигнали”, в това число и грешните, залягали в доклада на европейската агенция, а това съвсем не способствало за „защита на националните интереси”. Като назидателен пример за подобно омаскаряващо доносничество до миналата година беше давана прочулата се фалшификаторка на дипломи Калина Илиева, която в кратката си, но скандална битност на изпълнителна директорка на ДФ „Земеделие”, била изпратила над 400 писма до европейската служба. Ако се съди по броя на продължаващите в резултат на сигнали разследвания в страната, нейните следовници също не си поплюват – пишат до Брюксел, та пушек се вдига!

Впрочем на измамите и доносите неслучайно се гледа като на традиционен национален спорт в България. Наследен от комунистическото минало, усъвършенстван до блясък в годините на прехода, неговото масово практикуване и днес продължава да създава своите звезди, спонсори и възторжени почитатели.

А всъщност става въпрос за тривиална икономическа престъпност от която главните потърпевши, отново по местна традиция, са хората и държавата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *