ЗИМАТА НА БЪЛГАРСКАТА СТАРОСТ

13.02.13

От 1 април средната пенсия в България от 150 евро ще бъде увеличена с 11 и 2.5 евро, в зависимост от годината на пенсиониране. С още  5 евро ще нарастне и социална пенсия за старост за да  достигне немислимите 55 евро.

С тези средства са обречени да съществуват почти 19 на сто от всички българи, сиреч пенсионерите. И не само те! В края на 2012 дори проправителствените медии признаха, че останали от месеци без заплати инженери и работници от ВМЗ-Сопот живеят с пенсиите на родителите си. Да не говорим за безработните близо половин милион българи в трудоспособна  възраст, мнозина от които се крепят основно на помощта от възрастните си родители, баби и дядовци. По-точно на тяхната средна сиромашка пенсия, заработена с десетилетия труд и която днес в България  не стига за нищо.

Въпроси без отговор

Интересно беше да се наблюдават лицата на възрастни софиянци, дошли на неделния протест срещу високите цени на ток и парно. Не, тези достойни хора  не крещяха  истерично „Мафия”, не призоваваха за оставки и не правеха изкуствена масовка около телевизионните камери. Загърнати в поизносените си зимни палта, повечето от тях стояха встрани от тълпата  и в погледите им прозираше недоумение, незаслужена обида и презрение. Все пак те очакваха да чуят от някого как с пенсия  от 150 могат да платят за светло и топло 200, та и повече евро, и ако го сторят какво им остава за храна, лекарства и други елементарни потребности на възрастния човек? Или защо след като на ядрения референдум политиците шумно обясняваха, че ток в България се произвежда в огромно изобилие, изразходваните от тях дребни киловати в къщи имат цената на злато? Никой не се и опита дори да им даде смислено обяснение как след 23 години капитализъм парното в техните домове продължава да се подава и отчита по комунистически, сиреч от държавния монополист чрез т.нар.” общо дялово разпределение”? Нито защо след като държавата  им прогърмя ушите с хвалби за изключително изгодните договори  за доставка на синьо гориво от  руския монополист „Газпром”, цената на българското топло расте неудържимо?

Сиромах човек – жив дявол

В останалата част от страната ситуацията е не по-малко драматична. Преди време в плевенско село полицията арестува 80-годишен мъж, който  тайно погребал починалия си син в двора на къщата, за да може да продължи да взема инвалидната му пенсия, с която да преживява. Възрастна жена в добро здраве във Варна предоставила приживе тялото си на местния медицински университет – не за пари, а да не натоварва в бъдеще близките си с разходи за погребение.  В Кюстендил тези дни беше задържана 84-годишна жена, която срещу скромно заплащане била използувана като куриерка за събиране на пари, придобити чрез телефонни измами. Подгонени от бедността все  повече възрастни хора по селата се захващат с отглеждането на марихуана и канабис, от който припечелват по някой и друг лев.  И всичко това от немотия и безизходица, с ясното съзнание, че вършат престъпление.

Добрата новина

До лъжовния 1 април, когато пенсиите ще скокнат с по няколко евро, ще се появят и други възможности. В столицата, например, се откриват поредните два нови мола където със сигурност ще бъде обявена традиционната промоция на евтини храни, като „деликатесите” от палмово масло, наричани доскоро мляко, сирене и кашкавал, прочутите салами от соя, кожа и кости или някой друг продукт с поизтекъл срок за годност. Вярно,  рисковете в блъсканицата са сериозни, но как иначе да свърже двата края българския пенсионер? Като гъби никнат и магазините за дрехи втора, та и трета употреба, където за няколко евро можеш дори и запазени обувки да намериш!

През декември премиерът Борисов ласкаво обнадежди пенсионерите с думите: „Миличките мои,  22 години подържаха главно БСП, ама ние не ги наказваме, а още от първия ден, в който ГЕРБ дойде на власт, им вдигнахме пенсиите”. Така че пенсионерско униние в България не може да има. Съществува единствено недоумение, незаслужена обида и известно презрение.