ДА СИ ОТГЛЕДАШ АПАШИТЕ

За втори път само през октомври, агенция Франс прес се спира на изобретателността на българските измамници и крадци с някои драстични примери, които и дават правото  да констатира, че страната е „истинска съкровищница за източване на средства”.

Кражбата на медната изолация от 9000 метра електрически кабели на нетна стойност от 12 хиляди евро, която спря преди няколко дни за цял час електрозахранването на значителна част от българската столица, видимо силно е впечатлила световната информационна агенция, но това едва ли може да се твърди за вътрешното ведомство на страната, което понастоящем е ангажирано основно със спасяване авторитета на своя министър и потушаване на социалното недоволство сред своите служители. А въпросната кражба е само детайл от поредицата драстични престъпления, които вече са толкова много и арогантни, че отдавна са престанали да шокират иначе обръгналият на всичко български „европеец”.

Кражбите – всенародна повеля!

Според статистика, огласена от българската Криминална полиция през октомври, от началото на годината поне 400 българи повече са излизали да крадат всеки месец – просто липсата на работа и перспектива  в страната са увеличили за този период установените обирджии с 4000 души повече. Всеки ден в България се опразват поне 200 жилища, магазини и офиси, а общо регистрираните случаи на кражби до края на август са били почти 50 000! Засега полицията не е в състояние да залови нито една от идентифицираните 4 професионални банди, както и някой от 20-те известни „суперобирджии” в страната.
Неотдавна заместник-кметът по сигурността на Столична община Иван Сотиров проплака в медиите, че повсеместно в София се крадат метални капаци и решетки от шахтите по столичните булеварди и улици. Зейнали отвори и дупки заплашват движението по пътя на новия терминал на софийското летище, както и по току-що изградения Драгалевски възел на околовръстното шосе. Металните решетки попадат в пунктовете за вторични суровини, а щетите за общината вече надхвърлят 50 хиляди евро.

Пещерата на Али Баба

Днес в европейската кандидатка за Шенгенското безвизово пространство продължава да се краде всичко и навсякъде. През май беше обран архива на поземлените комисии на едно от най-привлекателните районни кметства на София, като според криминалисти, с въпросните документи може да се продаде чужда земя за стотици милиони левове. А тези дни от митническия склад на софийското летище бяха задигнати 340 килограма злато, сребро и платина, конфискувани при една от шумните полицейски операции през това лято. Естествено крадците са действали заедно с летищни митничари, които са държавни служители, подчинени на прословутото българско Финансово министерство.
В своя коментар АФП акцентира върху изключителната изобретателност на българските престъпници, което, може да се изтълкува и като своеобразен „комплимент” за тях. Както и за държавата, която след като не е в състояние да ги въдвори където трябва, просто си ги отглежда. Като им изкупува краденото или просто се възползува от него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *