БЪЛГАРСКИТЕ ДЕСНИ – МЕЖДУ КОНЯ И МАГАРЕТО

За първи път действащ български президент се поклони пред Мемориала на жертвите на комунизма в България, произнесе достойна реч в памет на избитите в годините на тоталитарния режим граждани и дори се просълзи по време на церемонията. Какъв политически знак даде с участието си новият държавен глава в началото на своя мандат и накъде беше насочен той?

Според политолога Димитър Аврамов, журналист и дългогодишен политически консултант на СДС, изявата на Росен Плевнелиев поставя силен политически акцент. С него, поне засега, новият президент показва, че е разбрал нещо твърде важно  – в президентството е нужен коренно различен стил на работа, необходими са нов тип ценности. През последните 10 години при президента Първанов България нямаше ясен ценностен избор каква държава е и се опитваше да лавира прагматично между интересите на Изтока и Запада, въпреки, че фактически вече принадлежеше към западния свят като членка на НАТО и ЕС. Плевнелиев заяви, че ще бъде прагматичен президент и направи впечатляващ ценностен ход, давайки с него знак към прозападната част от българското общество за това къде лично той вижда мястото на страната, смята Аврамов.  Осъзнаването, че комунистическото минало на държавата и нейните тоталитарни практики трябва да бъдат осъдени е формален знак за прозападното бъдеще на България. Така една сериозна част от българите, чиито ценности бяха пренебрегвани значително през последните десет години, получи гаранция, че президентството ще върви по различен от досегашния път и държавата ще се развива като западна, а не като част от съветското наследство, констатира Аврамов.

Поглед към политическата синева

На церемонията по повод Деня на жертвите на комунизма лидерът на СДС Мартин Димитров и депутатът Иван Иванов положиха венец пред мемориала от името на „Синята коалиция”, с което припомниха, че тази политическа формация все още съществува, макар  и до голяма степен формално. Останал ли е политически ресурс в нея след слабото представяне на президентските избори миналата есен или коалицията на „традиционните десни” вече е на път към забравата?
Димитър Аврамов е категоричен, че партиите от Синята коалиция разполагат със солиден човешки ресурс. Нейните депутати са добре подготвени, могат да защитават национални интереси, успяват да спират лобистки поправки в парламента и работят професионално. Това означава, че политическата формула е добра, посочва политологът. В същото време по отношение на много важния въпрос – дали да има проучвания за шистов газ в страната, ДСБ гласува против приетия меморандум за тяхното спиране, а депутатите на СДС, с изключение на един, се въздържаха от гласуване. Позицията „въздържал се” по принцип означава „против” и така те фактически се обявиха срещу проучванията за шистов газ. Това е лош ход от страна на СДС и той създава ценностен проблем в Синята коалиция, смята Димитър Аврамов.

В средата на нищото?

Колкото до слабото представяне на СДС и ДСБ на президентските избори трябва да се знае, че хората гласуват и реагират на политиците рационално, коментира Димитър Аврамов.  Когато им предложиш кон, те залагат на него, като им предложиш магаре, те не залагат. В този смисъл избирателите на Синята коалиция не са оттеглили завинаги подкрепата си за нея поради факта, че нейният кандидат-президент беше, меко казано, неадекватен на обществените очаквания, беше просто слаб кандидат. В същото време трябва да се отчита, че политическите нагласи, дори  да са устойчиви, трябва непрестанно да бъдат подхранвани с качество от политиците. Не можеш просто да лавираш с грешни ходове и да чакаш хората да те подкрепят! Със сигурност сините избиратели са едни от най-верните политически хора в страната, със сигурност те не гласуват за коалицията защото очакват облаги от нея, със сигурност те я подкрепят заради убежденията и вижданията си, а това е достойно за уважение, обобщава Аврамов.

Избиратели, равнис!

Кой ще  бъде сериозният гравитационен център, около който ще се обединят дясно ориентираните избиратели на парламентарните избори догодина?  ГЕРБ се утврждават и налагат като дясна партия, въпреки че много от ходовете им са популистки и нямат нищо общо с дясното, смята политологът.  Политическата реалност сочи, че голяма част от хората, които не искат БСП да управлява в България, засега припознават ГЕРБ. Казвам „засега” защото наистина има прекалено много време до изборите, уточнява Аврамов.  Една година в българската политика е дълъг период и трудно може да се прогнозира какво ще се случи. Като гледам качеството на сегашното управление си мисля, обаче, че не е възможно в едно бъдещо правителство да не присъствува дясноцентристки субект, твърди политологът.

Дами канят!

Тези дни социологическо изследване показа, че днес в парламента биха влезли ГЕРБ, БСП, ДПС и формацията на Меглена Кунева, а СДС и ДСБ остават навън. Макар и рано, започва да се очертава някаква тенденция. Какви са конкурите на една бъдеща парламентарна конфигурация и съответното управление на страната?
Димитър Аврамов смята, че Синята коалиция и сега е на границата за влизане в парламента, а евентуален успех е в ръцете на нейните лидери. Според него очакванията към формацията на г-жа Кунева са оптимистични и  всичко ще зависи от хората около нея, които генерират тези очаквания. Ще успеят ли те да създадат политически субект, каква заявка ще дадат пред симпатизантите си, ще подходят ли към политическия център като формация, която иска да наследи НДСВ или ще свият вляво като лявоцентристка социалдемократическа партия, а може би  ще пожелаят да са дясноцентристка формация? Това са въпроси, чийто отговор предстои. Засега стартът на движението на Меглена Кунева е успешен и прогнозите за евентуална нейна партия са по-скоро добри. В крайна сметка всичко зависи от това какво тя и нейните привърженици ще успеят да постигнат в периода до парламентарния вот, смята политологът Димитър Аврамов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *