БЪЛГАРСКАТА ТОЧКА НА ПРЕЧУПВАНЕ

Govmnt-siege-red-b@w-31071315.08.2013

Утре българският парламент предстои да претърпи  две странни на пръв поглед  превъплъщения. Едното има политически измерения – прегласуването на спряната от президента актуализация на бюджета за тази година ще превърне пленарната зала в своеобразен рентгенов апарат, който много точно ще открои странното властово образувание между БСП, ДПС и Атака, което мнозина определят като злокачествена нова тройна коалиция. Върху парламентарното светлинно табло могат да се появят и евентуални „разсейки” с гласове на ГЕРБ, които биха дооформили окончателната клинична картина на  политическото „задкулисие”, същото,  което с действията си изкарва на улицата вече 63-ти ден хиляди разтревожени за  моралното здраве на държавата  си граждани.

Второто петъчно превъплъщение на „ваканцуващите” депутати ще бъде в загрижени на пръв поглед политици, които обаче трябва да осъществят доста елементарна властова операция с отвличащ вниманието характер. Всъщност досадните суетни около свикването на техния еднодневен парламентарен гастрол, медийната патетика на прекъснатата депутатска почивка, предварителните спекулации около кворума и в  крайна сметка отхвърлянето на президентското вето са  паравана, зад който ловко трябва да бъдат прикрити тревожните факти около надвисналата ескалация на политическата криза в икономическа.

Дефлация, рецесия, ново обедняване

Тези факти са достатъчно красноречиви. За разбунения от протести юли за пети пореден месец НСИ отчете дефлация изразяваща се в намаляване на общите ценови равнища на стоките и услугите след като инфлацията падне  под нула процента. Необичайно дългият, близо половин годишен, период на спадане на потребителските цени е сигурна индикация за настъпващи отрицателни процеси в българската икономика. А и за икономическите лаици е видно, че понижението на цените не е резултат от повишена производителност или поевтиняване на енергийните суровини, а се дължи на силно свитото платежоспособно търсене и намаляване разликите в цената на покупките и продажбите на компаниите. Всичко това води до още безработица, ограничено потребление на домакинствата и в крайна сметка до икономическа рецесия, подобна на онази, която българите добре помнят от края на 1998г. след въвеждането на валутния борд. Местни икономисти открито предупредиха, че политическата криза, влошения бизнес климат и несигурната икономическа среда стремглаво бутат страната към траен отрицателен икономически растеж. Дори повече, в печата бяха цитирани думите на проф.Чавдар Николов от Югозападния университет „Неофит Рилски”, според който държава, която протестира всеки ден не може да бъде управлявана, а нерешаването на политическата криза в средносрочен план неизбежно ще доведе до „рецесия, в която ще пропадаме все повече, вместо да се подобряваме”.

Как да напълним бюджета?

Показателни са  и данните от отчета на НАП за миналата година. От тях става ясно, че натрупаните дългове на граждани и фирми към държавния бюджет възлизат на милиарди левове и което е най-шокиращото – 80 на сто от тези задължения са несъбираеми! От приходната агенция признават, че не само старите, но и новите задължения трудно могат да попаднат в хазната тъй като в по-голямата си част те са на хора, които не разполагат с имущество подлежащо на принудително отнемане. От друга страна Националният осигурителен институт/НОИ/ тези дни огласи данни за увеличаващата се зависимост на осигурителната система от данъците, а не от осигуровките. Просто броят на пенсионерите и осигурените българи вече почти е изравнен, а гражданите, които внасят пари в НОИ са намаляли драстично. Това говори, че все повече хора работят без да се осигуряват защото са разочаровани от системата, която им гарантира все по-малко права и все по-ниски обезщетения.

Болен здрав носи

Трагично е положението и в здравеопазването, където от 3.5 милиона българи дължащи здравни застраховки едва 40 на сто си плащат задълженията. Според данни на приходната агенция,  цитирани от Центъра за защита правата в здравеопазването, към юни тази година над 2 милиона български граждани са с прекъснати осигурителни права нямат право на безплатна медицинска помощ, а те са близо 30 на сто от цялото население на страната. За сравнение –  при 81 милиона граждани на Германия, здравно неосигурени са едва 50 хиляди човека.

Провинциялният бандитизъм

Парламентарният маньовър по прегласуването на актуализацията на бюджета едва ли ще успее да заблуди хилядите готвещи се да протестират пред парламента и милионите пред тв-екрани. Макар с изчерпано търпение, българите  днес знаят много повече отколкото преди двадесет или десет години, а за късмет съществува и интернет! По този повод икономистът Красен Станчев, председател на УС на ИПИ, бивш народен представител и  съосновател на „Прозрачност без граници” – България определи случващото се тези дни в България като „един много бавен и мъчителен процес на осъзнаване на провинциалността на страната и на бандитизма на част от управляващите и тъкмо осъзнаването на нечестността на някои процеси при публичното вземане на решения, е всъщност точката на пречупване”.

И на парламентарния катарзис, както биха допълнили, но свече иронично, хилядите протестиращи по улиците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *