БАВНО И ПОЛЕКА КЪМ НАЦИОНАЛНИЯ ПРОВАЛ

През седмицата българите разбраха, че са най-бедните и най-болни граждани на ЕС. Но техните тъжни „рекорди” не спират само до това.
За разлика от официалната статистика и изследванията на местните социологически агенции, едва ли някой друг в България, освен управляващите, подлага под съмнение данните на Европейската статистическа служба Евростат.  В началото на седмицата тя сюрпризира особено неприятно преживяващата и без друго тежки времена управляваща коалиция, че близо две години след влизането на страната в ЕС, тя си остава най-бедната сред 27-те членки. В замяна на това, според данни Националния център за опазване на общественото здраве, държавата е първа в Европа по смъртност от сърдечно съдови заболявания. Сред основните причини за болестите на сърдечносъдовата система са тютюнопушенето и нездравословното хранене.

България има най-високата честота на пушачи сред жените.

The Cry full movie

The Old Army Game

Второто място по честота на мъже пушачи отново е национално.
Другата европейска мониторингова служба, Евробарометър, установи през миналия месец, че българите са сред най-песимистично настроените нации в ЕС по отношение на инфлацията, а 51 на сто  от тях смятат, че това е основният им сегашен проблем. И има защо. Според данни от изследване по „Проект за премахване на различията в здравеопазването в ЕС”, събирани във всички страни на съюза, преждевременната смъртност в България настъпва близо 4 години по-рано, отколкото при жителите на държавите от централната част на континента. Докато в ЕС мъжете умират преждевременно към 76-ата си година, то в страната това се случва на 69 години. При европейските страни събитието настъпва на 82-рата година, а при българките средно към 68 години и 8 месеца.

Драмата, обаче, не спира до това.

The Dark Knight movie

Според демографска прогноза на Националния статистически институт, огласена през седмицата, населението на България ще продължи да намалява,
независимо от подобряването на някои характеристики на
възпроизводствения процес. Прогнозни разчети на официалното държавно ведомство  показват, че населението на страната през 2020 г. ще бъде около по-малко от 7 милиона, а през 2030 г. – броят им ще спадне до санитарните 6.5 милиона човека.
Като допълнение към тази разтърсваща картина, следва да се припомни, че България е с най-слаби резултати от страните в Европейския съюз по контрола на корупцията, както потвърди доклад на Световната банка, който изследва ефективността на държавното управление през 2008-ма цитиран от радио Дойче Веле. А както обяви в началото на юни Евростат, най-бедната членка на ЕС е регистрирала най-сериозно поскъпване на храните, показват данни на европейската статистическа агенция.  Засега все още в списъка на европейските рекорди не са отчетени предвижданите поскъпвания на парното и електроенергията, но е възможно те също да влязат в категорията на европейските рекорди.
Така, „бавно и полека” България е на път да изпадне ако не с „няколко века”, поне с няколко десетилетия. Което според европейските критерии на 21 век, означава тежък национален провал.
Дали той ще се окаже и безнадежден – предстои да се разбере. При това – съвсем скоро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *