МИГРАНТИ, ПОГРОМИ И ХАБИТАТЪТ НА ДИВОТО ПРАСЕ

Refugees18.11.2015

Едно от опасните последствия на терористичните атаки в Париж се оказа пробуждането на забравеното чувство за мъст сред гражданите на Европа. Драстичното засилване на мерките за сигурност и практическото „запечатване“ на границите на редица държави след атентатите недвусмислено показа, че досегашната политика на „отворени врати“ е възможно да се окаже една от жертвите на нападенията и изостреният гняв на европейците е възможно да се фокусира върху най-видимия и уязвим дразнител – бежанците и мигрантите. Неслучайно първите призиви на френския президент Оланд и председателят на ЕК Юнкер още в неделя бяха да не се допусне смесване на различните категории хора, които идват в Европа. „Онзи, който носи отговорността за нападенията в Париж не може да бъде поставян наравно с бежанците, търсещите убежище и хората, напуснали родните си места. Такъв човек е престъпник, а не бежанец“, изтъкна пред депутатите в ЕП Жан Клод-Юнкер. Непосредствено след нападенията в Париж германският вътрешен министър Томас де Мезиер също отбеляза пред журналисти в Берлин, че „начинът по който се справяме с бежанската криза по никакъв начин не трябва да се свързва с начините за борба срещу тероризма“.

А „домораслият тероризъм“?

Това, че заедно с вълните бежанци в Европа влизат и хора, които ненавиждат западната цивилизация, е неоспорим факт, макар че тяхното проникване на континента е отговорност по-скоро на европейските и специалните служби на отделните държави. Не по-малко опасно обаче е явлението наречено „доморасъл тероризъм“, което от години е проблем не само за Франция, но и за доста други европейски държави. Да припомним: атаките през юли 2005 г. в Лондон, при които загинаха 25 човека, бяха осъществени от четирима терористи, трима от които са били родени във Великобритания, а единият е живял в тази страна от години. Нападатели срещу редакцията на Шарли Абдо и еврейският супермаркет в Париж през януари бяха трима родени в Париж френски граждани от алжирски произход. Сега се оказва, че идентифицираните до този момент извършители на най-новите самоубийствени атаки във френската столица са по-скоро свързани с Франция и Белгия, отколкото със Сирия, Ирак или Либия.

Повторение на грешките от миналия век

Все пак в отговор на случилото се в центъра на Европа тези дни започва да се очертава поредния европейски риск – опасността от погроми срещу бежанците и мигрантите. Най-сериозната потенциална опасност е, че в тях могат да се включат не само всякакъв вид крайни националисти, екстремисти, неонацисти, но и уплашени и разгневени обикновени граждани. Възниква въпроса – възможно ли е ново радикализиране на Стария континент, което да го върне в страховитите 30-те и 40-те години на миналия век?

Директорката на българския офис на Европейският съвет за външна политика Весела Чернева се опасява, че зрелостта на едно общество по някакъв свой начин може да се окаже циклична, а не константна величина и обществата да започнат да забравят колко зрели са били досега и да се насочат към повторение на своите грешки. „Много се надявам като цяло зрелостта на европейците да се окаже по-силна от този първичен инстинкт да се тръгва срещу другия, който „може би е“, или „има само някаква вероятност“ да е част от терористична мрежа. Затова е нужно да направим разликата между бежанци, икономически мигранти и терористи. Това са три съвсем различни категории и това го видяхме от атентите в Париж и преди тях срещу вестника Шарли Абдо“, каза пред ДВ Весела Чернева. Нейният колега-политолог Вит Новотни, анализатор в Центъра за европейски изследвания Вилфрид Мартенс, смята от своя страна, че политиците от европейския елит и най-вече онези, които сега са във властта, следва да се въздържат от послания, насаждащи омраза срещу мигрантите. „Искрено се надявам, че европейските политически партии са готови да поемат това важно предизвикателство“, каза пред ДВ представителят на изследователския център на ЕНП в Брюксел Новотни от Чехия.

Страховете на християнска Сърбия

Никола Ковачевич, юридически съветник в Центъра за човешки права в Белград е убеден, че след атентатите в Париж крайно десните и леви формации, както и неонацистките движения неизбежно започват да се разрастват. „В Сърбия много от тези партии видимо набират популярност, макар че правителството ги държи под око“, признава Ковачевич пред ДВ. „Да, сръбските граждани си дават ясна сметка, че става въпрос за възможни пробиви в сигурността, за заплахи от терористични нападения. Дори повече, ние сме християнска държава и мнозина се опасяват, че нашите религиозни ценности също могат да изпаднат в риск от вълните бежанци и мигранти от мюсюлманския свят. Аз обаче смятам, че с подходящи аргументи може успешно да се отговори на тези страхове. И още – ако бежанската вълна бъде овладяна по правилния начин, Сърбия може да се възползва от миграцията икономически и за засилване на етно-културното разнообразие. В крайна сметка това може да ни помогне да станем членка на ЕС“, е убеден белградският правозащитник.

Хабитатът на дивата свиня

Една от най-големите трудности в България е настроението на населението срещу бежанците, което естествено ще се засили след най-новите атентати в Париж. Тези дни медиите се изпълниха с подробности как генерал и бивш главен секретар на МВР успял да залови по време на лов 34 афганистанци, пресекли нелегално българо-турската граница. В печата генералът намеква многозначително, че бегълците били като „струговани, атлетични“, но не обяснява защо тези заподозряни като подготвени физически терористи уплашени са чакали някой да ги открие в българските храсталаци и съвсем доброволно са се предали, като са налягали по земята, ужасени от чифтето на ловджията-герой. Подобни подробности обаче едва ли имат значение за българската публика, която хем е доволна, че потенциалната „опасност“ в зародиш от обикновен ловец-генерал, хем е получила ободрителната доза ксенофобски адреналин. Най-разтърсващи в този случай са думите на концесионера на ловното поле Осман баир, където се е разиграла случката с мигрантите, който откровено споделя: „Ние се грижим за популацията на дива свиня, а при непрекъснатото минаване на хора се отъпкват пътеки и оставят боклуци. Така се премества хабитатът на свинята”.

„Достоен“ аргумент, след който всякакъв хуманитарен коментар е излишен.

КАНАЛДЖИИ ИЛИ СПАСИТЕЛИ НА ХОРА В БЕДA ?

Refugees  Sofia 02101509.11.15

В България „каналджия“ отдавна не означава само майстор по тръбопроводите. По данни на МВР броят на българите, които прекарват нелегални мигранти през територията на страната към Западна Европа, надхвърля 250 човека и редиците им постоянно се увеличават. Защото в най-бедната европейска държава, където доходите на всеки пети гражданин са под линията на официалната бедност, „каналджийство“ е не само начин за препитание. То е и доходен бизнес. В публикация по повод гибелта на 71 мигранти, изоставени да се задушат това лято в хладилен камион на магистралата А4 в Австрия, германското сп.“Шпигел“ цитира майката на единия от замесените каналджии, Методи Г., известен като „Мите крика“, от Лом: „Знам, много хора от нашия район се занимават с доходния бизнес около бежанците. Не бива да се учудвате, че бедните българи помагат на мигрантите да минават през европейските граници. Ето, сирийците, например, са заможни хора и те имат пари да си платят за пътуването“, коментира жената от най-бедния северозападен район на България и Европа. От своя страна американският „Уолстриит джърнъл“, който преди месец подробно описа трескавата каналджийска дейност около софийския Лъвов мост, цитира заместник-вътрешния министър Филип Гунев: “В България има престъпници на различни нива, които предлагат своите незаконни услуги по всички звена на каналджийската верига. Който контролират парите, той контролира хората и целия бизнес“.

Клеймото „трафикант“

Германският правозащитник Матиас Фидлер е член на Мрежата за изследване на критични гранични и миграционни режими „Критнет“ и участник в проекта „Бордермониторинг“ за България. Той знае добре, че страната е най-бедната европейска държава и трудностите, които произтичат от това. „Ако Брюксел се вгледа по-внимателно в проблема едва ли ще се изненада от броя на българските граждани, готови да станат каналджии за пари, независимо дали го правят чрез криминални мафиотски структури или индивидуално. Има и още нещо. Например днес говорим по един много положителен начин за хората, които в миналото са помагали на граждани от бившата ГДР да избягат в Западна Германия. В наши дни лицата, които помагат на бежанците да спасят живота си от ужасите на войната и на мигрантите, които се стремят към по-добър живот, са демонизирани с клеймото „трафиканти на хора“. Със струпването на все повече структури и техника на FRONTEX и EURODAC по външните граници на ЕС се получава сюрреалистичната ситуация, която се изразява в това, че влизането на бежанци на Стария континент без помощта на опитни помагачи в този бизнес, е отново толкова невъзможно, колкото и в годините на Студената война“, казва Матиас Фидлер пред ДВ. Германският правозащитник е убеден, че мигрантите ползват услугите на каналджии само защото официален и легален път за тях към Европа няма. „Повечето от тези бежанците пристигат в европейските държави нелегално, поради което мисля, че политиката за изграждане на телени огради, стени и електронни системи по границите следва да се преосмисли. Вместо да преодоляват рисково загражденията, мигрантите и бежанците следва да получат възможност да влизат в Европа по законен начин“, казва Фидлер.

Кога каналджиите стават излишни?

Подобна позиция защитава и българската журналистка Светла Енчева. В статия в електронния сайт Marginalia, след като очертава разликите между „трафик на хора“ и „каналджийство“, тя отговаря на въпроса защо бежанците прибягват до услугите на каналджии по следния начин: „Защото няма легален начин да отидат в сигурна страна, където да потърсят убежище. Колкото повече и по-отчаяни са бягащите хора, толкова по-голяма е вероятността каналджиите да им вземат възможно повече пари срещу възможно по-малка сигурност“. Журналистката отчита, че каналджиите „не са цвете за мирисане“, тъй като използват хора в уязвимо състояние, обогатяват се от трагедията им, излагат ги на допълнителни рискове, понякога на смърт, но въпреки това, тези хора са единственият шанс на бежанците. Затова предлагане на каналджийски „услуги“ има, защото има търсене. Журналистката е убедена, че ако съществува легална процедура да се потърси убежище, ако не се налага за тази цел да се преминават незаконно морета и граници, каналджиите ще станат излишни.

Санкции или възможности?

Всеки ден почти българските медии съобщават за изоставени по пътя им мигранти и бежанци, за бързо преквалифициране на крадци и други криминално проявени лица в каналджии, за масирани акции на МВР и ДАНС по задържане на трафикантите. Дори повече. Полицията вече информира за практиката шофьорите на нелегалните мигранти да се наемат от средите на български граждани с чисто съдебно минало. Защо, ли? Ами защото при евентуално залавяне съдебната процедура за тях е бърза или те сключват споразумение с прокуратурата, а наказанията обикновено са условни. Въпреки това управляващите твърдят, че успешно се справят с охраната на външната граница на ЕС в България, че истинските престъпници всъщност са каналджиите за които са нужни още по-строги санкции, и че новите защитни съоръжения по границата трябва да бъдат доизградени час по-скоро, с което каналджийството щяло да изчезне.

Което е въпрос на политическа концепция, впрочем. И на вярно тълкуване на закона за търсенето и предлагането в крайна сметка.

МИГРАНТИТЕ, КОИТО БЯГАТ ОТ БЪЛГАРИЯ

Refugees 05.11.2015

„Заловиха ни, удряха ни и ни изпратиха в лагер“ – това разказват пред френското радио RFI афганистански мигранти, успели след 20-дневно задържане в България да се доберат до Цариброд на територията на Сърбия. Радиото, цитирано от агенция Фокус пояснява, че всички бегълци са разказвали една и съща история – за насилията от страна на българската полиция. В края на октомври активисти от проекта за наблюдение на българските граници, който е част от намиращата се в Мюнхен асоциация „bordermonitoring.eu e.V.“ публикува на своята интернет-страница данни за тясното сътрудничеството между българската Гранична полиция и ловните дружинки в района на Малко Търново. Наблюдателите предават разказите на група от 30 мигранти, които били арестувани от местни ловджии край село Евренозово, а граничните полицаи били повикани след това. „През същия този ден стотици дясно настроени протестиращи излязоха по улиците на София за да изразят подкрепата си за граничния полицай, който на 15 октомври застреля край град Средец афганистански мигрант“, допълват авторите на публикацията. Активистите отбелязват също, че хуманитарни доброволци в Димитровград до българо-сръбската граница, също са събрали многобройни показания на бежанци, свързани с „ограбвания, побоища и арести на мигранти от страна на полицията“ в България.

Полицаите ни биеха и обираха

Германски доброволци от друга правозащитна формация – „Бордъруоч България“ в продължение на няколко дни са разговаряли с пристигнали в Димитровград от България мигранти. В интернет наблюдателите публикуваха разтърсващите преживявания на група жени, деца и мъже от Ирак. Ето част от техния разказ: „Българската полиция ни държа 17 дни в софийски затвор защото нелегалното сме минали турско-българската граница. В групата ни имаше 6 деца, като най-малкото беше бебе едва на седмица. В продължение на дни не ни даваха вода и храна. Не ни разрешаваха да ходим до тоалетна и се налагаше да използваме бутилки. Полицаите ни биеха и обираха. Отнеха ни всичко – мобилни телефони, семейни снимки, пари. Принуждаваха ни да събираме боклук в района на затвора. Преди да ни освободят възрастните бяхме отново малтретирани, а децата блъскани грубо. Жена-полицайка биеше жените. Нас, мъжете ни строяваха голи и ни удряха с палки. С маркучи ни обливаха със студена вода. Полицаите водеха кучета и се гавреха с нас, стараеха се да ни унижават“, отбелязват германските доброволци в поместения в социалните мрежи свой доклад от 17 октомври 2015 г.

Дебили, лъжци и измамници

Полицейското насилие спрямо нелегалните мигранти в България далеч не е прецедент. През септември миналата година правозащитната организация “Хюман Райтс Уоч” и Европейската комисия против расизма и нетолерантността към Съвета на Европа остро разкритикуваха България заради няколко случая на насилие по границата и изхвърляне през граничната бразда на бременни жени и деца. В свой доклад “Хюман Райтс Уоч” представи три случая, когато чужденци са били бити от полицаи на българската граница с палки и ритници. Един от потърпевшите разказваше, че бил довлечен до границата с Турция и прогонен. В априлския си доклад  “План за овладяване” през същата година, “Хюман Райтс Уоч” констатира 44 инцидента, включващи най-малко 519 души, при които българската гранична полиция е арестувала и връщала масово в Турция търсещи убежище, бежанци и мигранти. В документа се посочваше, че някои от тези случаи са включвали прекомерна употреба на сила от страна на българската гранична полиция, в това число бой и употреба на огнестрелно оръжие. Подобни данни тогава обявиха и други правозащитни организации. Както е известно констатациите в доклада бяха отхвърлени от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, а бившият шеф на ДАБ Чирпанлиев нарече международната правозащитна организация “дебили, лъжци и измамници, които по нагъл, циничен, лъжлив начин заблуждават общественото мнение”.

Нищо ново около южната граница

Опитахме се да разберем становището на МВР и на неговата Главна дирекция „Гранична полиция“ по най-новите данни за полицейско насилие спрямо нелегалните мигранти, но вероятно неспокойната обстановка около полицейските бунтове в страната попречи на ведомството да направи своевременно необходимата проверка.

За разлика от властите обаче, номинираната от БХК за Човек на годината за 2014-та доброволка в приемателния център за бежанци в Харманли Лидия Стайкова каза пред ДВ, че напоследък отбягва да слуша разказите на мигранти за насилията срещу тях, защото те неизменно са едни и същи. „Историите в докладите на наблюдателите са типични, лично съм чувала от хората за подобни случки, в признанията им няма нищо ново. Самата аз съм имала случай да звъня на Гранична полиция за да ги моля да открият изгубила се група с жени и деца край границата. След това тези хора са били пребивани от бой и връщани обратно в Турция. Затова предпочитам да не слушам повече за тези неща“, признава доброволката. И допълва : “Никак не съм сигурна, че повечето чужденци в центровете ще дочакат пролетта за да потеглят отново на запад. Както се вижда броят им у нас сега съвсем не е голям, което означава, че въпреки настъпващите студове повечето от тях бързат да напуснат България.“

Онова, което Лидия Стайкова с достойнство си спести да уточни вероятно беше: „Те всъщност бързат да избягат от България“.

СЪМНИТЕЛНО ЗДРАВИ И ОЩЕ ПО-БЕДНИ

Beggar in   Sofia May 2014 28.10.15

Според най-новите данни на НСИ почти 22 на сто от българите, или над 1.5 милиона човека, живеят с доходи под линията на бедността. Половината от тях, според тазгодишно проучване на Института за пазарна икономика, оцеляват в състояние на дълбока бедност с доходи под 100 евро на месец. На този фон правителството на Бойко Борисов обяви, че се готви да въведе нов данък върху т.нар.“вредни храни“. Законопроектът, който по думите на здравния министър д-р Петър Москов, стъпвал на „много здрава философия“, предвижда приходите от данъка да финансират „спортните зали, различния режим за хранене в училищата и превенцията на заболяванията”. Проектът е предложен за обсъждане в интернет страницата на здравното министерство и тези дни ще бъде внесен за разглеждане от кабинета.

Поредното ограбване на българина

Опитите ни да научим мнението на експерти от Българската агенция по безопасност на храните за това дали новия данък ще промени навиците на бедните българи да консумират вредните, но евтини храни, както и дали производителите ще прекратят тяхното производство, се оказаха безуспешни – в неясни времена държавните чиновници обикновено предпочитат да спазват дълбоко мълчание и дискретност. Не такава е позицията на представителите на хранително-вкусовата промишленост в страната, които в обща декларация определиха  новия данък като „чудовищен“ и предупредиха, че въвеждането му „ще доведе до ограбване на българина чрез драстично вдигане на цените, без да има здравен резултат“. Срещу проекта остро реагираха и редица влиятелни икономисти. Владимир Каролев, съветник на икономическия министър, написа в печата, че най-много „вредни“ храни се консумират от хора, за които те са единственият финансово-изгоден начин да си набавят достатъчно калории и нарече предлагания данък „абсурден“. На страницата си във фейсбук Любомир Дацов, финансист и бивш зам.-министър, също изрази недоумение от това „колко лесно се случват и раждат идиотщини от типа на данък“вредни храни“и колко трудно се прокарва дори най-малкото свестно решение.

Риск от недохранване и болести

Икономистът доц. Красен Станчев, един от най-острите критици на новия законопроект, предостави на ДВ изводите на свой специален анализ по темата. Като изтъква, че България е с най-нисък калориен прием и е сред страните с най-малко затлъстяване, експертът прогнозира, че след въвеждането на новия данък ще бъдат загубени около 4300 работни места, приходите от Данъка за доходите на физическите лица /ДДФЛ/ ще намалеят с близо 18 милиона лева, а загубите на приходи от ДДС поради свиване на оборота и заместващ внос ще достигнат 90 милиона лева. Сред другите отрицателни ефекти от новия данък са намаляването на домакинските бюджети, особено на малоимотните домакинства, риск от недохранване, по-нездравословно хранене, придружено от поражения върху здравния статус на домакинства с доходи близки до минималната работна заплата или средната пенсия, както и миграция на част от потребителите и производителите към още по-некачествени заместители. „Здравните цели на закона са, меко казано, неясно формулирани, вероятно защото няма ясна формулировка на проблема, който политиката, въвеждана с този закон, трябва да реши. Видно е само, че законопроектът увеличава цени и данъци“, констатира Красен Станчев.

Нов данък – победа за властта

Според Петър Ганев от ИПИ поведението на хора с ограничени доходи е трудно да се промени, дори след налагането на данък и оскъпяване на храните. „Просто едва ли ще започнат да ядат само свежи зеленчуци и прясно месо – навиците на хората са твърде консервативни. И все пак продължавам да мисля, че такъв данък няма да има, още повече, че в бюджета за следващата година той не е предвиден“, казва пред ДВ икономистът. Ганев е убеден, че всеки нов данък е малка победа за финансовото министерство и най-вече за властта, тъй като той по правило увеличава възможностите им да определят не само неговия размер, но и видовете хранителни стоки, които ще бъдат облагани. „Това означава, че правителството се намесва в пазара на храните, политиците стават играчи там, което позволява и всякакви злоупотреби. От друга страна международната практика учи, че обвързването на приходите с конкретен данък и конкретни разходи е лоша идея. Във всички случаи се открива пространство за политически интриги, а данъкоплатците ще станат губещи от две страни. Първо ще бъдат наказани за своето поведение на консуматори и второ, ще бъде дадена възможност на политиците да се възползват от предоставения им от данъкоплатците ресурс“, коментира Петър Ганев.

Всичко е възможно

Въпреки декларираната си подкрепа за новия данък пред здравния министър Москов, премиерът Борисов го предупреди да огледа проекта още веднаж “така че да не създадем от нещо добро негатив“. Означава ли това, че новото облагане на „вредните храни“ вече е предрешено?

„Не бих казал, че подкрепата на г-н Борисов е много ясна. Премиерът е доказал, че първоначално може да лансира пред обществото идеи и в последствие да ги оттегли. Промени в неговата позиция не могат да бъдат изненада“, смята Ганев. По-важно според него е, че през последните 10 години няма случай на данъчна промяна без тя да е осъществена с изричната защита и подкрепа на министъра на финансите, който и да е той. „До момента министър Горанов не е казал своето категорично „да“ и дори се изказа малко скептично за проекта. Щом данъкът не фигурира и в бюджета за догодина по-скоро ми се струва, че и тази тема ще отшуми. Но тъй като у нас всичко е възможно, може и да ни изненадат, естествено“, смята Петър Ганев от ИПИ.

МЕСТНАТА ВЛАСТ И АГЕНТИТЕ НА ДС

Capture. ъйJPG 21.10.2015

Информацията на Комисията по досиетата, че на местните избори в неделя българите ще гласуват и за 267 сътрудници на тоталитарните комунистически служби, регистрирани от Общинските избирателни комисии като кандидат-кметове, не впечатли почти никой в България и най-малко медиите. Нищо ново, отчетоха малцината изкушени наблюдатели и вяло припомниха как на местния вот през 2007 години мераклиите за местната власт от ДС са били 427, а през 2011- едва 273-ма човека. Единствен изследователят на комунистическите тайни служби и автор на сайта desebg.com Христо Христов отбеляза в интервю, че от края на 1989 година до днес Комисията по досиетата е разкрила принадлежността към ДС на близо 1400 общински съветници, секретари, кметове и техните заместници, избирани като кандидати на различни политически сили. Проверката на Комисията за тазгодишния вот сочи, че всички парламентарно представени партии и коалиции, в това число и десният Реформаторски блок, отново са включили в листите си бивши агенти. Което подсказва, че нито една от тези формации не си е направила труда или не е поискала да си го направи, да сканира предварително своите кандидати за ДС-принадлежност в миналото.

Проява на партийна безпринципност ?

Депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев е сигурен, че домогванията на някогашните агенти ще продължават и в бъдеще, тъй като България така и не прие законодателство с елементи на лустрация. „Единственото, което можем да направим днес е да обявяваме принадлежността на съответните кандидати за да могат гласоподавателите да направят своя информиран избор“, казва пред ДВ Андреев. И дава за пример издигнатият от партия „Движение 21“ кандидат за кмет на Първомай Тодор Баръмов, който след два мандата на поста отново е в листите. „ Този човек не е случаен, а е офицер от бившите тоталитарни служби. Издигането му отново за кандидат-кмет и то от лява формация, която се славеше като най-голям противник на агентите на ДС, е проява на безпринципност. Същото правят и останалите партии“, посочва Методи Андреев. Според поименния списък на Комисията по досиетата най-много кандидат-кметове от бившата ДС има в листите на БСП – 56, следвана от ГЕРБ с 39, ДПС- 38, АБВ- 12 и Реформаторския блок – 10. По-голямата част от бившите агенти се кандидатират в селата, по-малките градове и общини в страната.

Пари, пари, европари…

Бившият шеф на Комисията по досиетата Андреев смята, че местната власт освен хора от някогашните тайни служби, неудържимо привлича и фигури, около които се образуват корпоративни бизнес-формации, както и представители на „модерните“ зависимости днес, каквито са членовете на нароилите се напоследък многобройни масонски ложи. „На доста места тези групи се припокриват с бившите агенти, а онова, което привлича всички, поотделно и вкупом, е само едно – свежите европейски пари или т.нар.“еврофондове“. В България, както е известно, почти липсва производство и единствения начин да се печели е чрез участието в обществени поръчки или в някой инфраструктурен проект. Нека не забравяме, че по Програмата 2020 повечето от тези проекти ще минат през общините. Затова мирисът на пари неудържимо привлича всички. И връзката между корпоративните общности и бившите хора от ДС са именно парите, нищо друго“, е категоричен депутатът от ГЕРБ.

Известно е, че кметовете на българските общини днес имат възможност да управляват немислими доскоро финансови средства по оперативните програми на ЕС. Поради това достъпът до европейско финансиране все повече се превръща в бойно поле за овладяване на местата власт – според очакванията над две трети от европейските средства, които България има право използва в рамките на Програма 2020, преминават пряко или индиректно през местната власт. И тъкмо тя фокусира като магнит тренираните погледи на бившите комунистически агенти.

Фатално привличане

За това говорят и данните на Комисията по досиетата. В края на миналата година тя извърши пълна проверка на общините в България. Рекордьори по брой сътрудници на ДС в общинската власт се оказаха област Бургас със 176 агенти от 3584 проверени лица, следвана от област Благоевград с 175 агенти от 2953 проверени и област Варна със 74 агенти от 2216 проверени служители. След тях по брой на агенти-общинари се нареждат областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово и много други. Каква ще бъде н картината след изборите на 25 октомври предстои да се разбере, но фактът, че не само парламентарните, но и много други партии извън Народното събрание отново са включили без проверка в изборните си списъци агенти на бившите тайни служби и медиите послушно мълчат за това, е повече от тревожен. Не само защото много българи няма да могат да направят своя информиран избор, но и защото се създава впечатлението, че историческият морал и справедливост за пореден път ще трябва да отстъпят. Този път не пред липсата на закон с лустрационни елементи, а под ламтежа за пари.

Или както с горчивина се изрази депутатът Методи Андреев: „Това е България. Не че искаме да е такава, но я правим такава…“.