СИЛАТА НА ОБРАЗНИЯ ДОКУМЕНТ

16.08.2017

През 1992 година в Гейнсвил, щата Флорида, 60-тина супремасисти /това са бели хора, които вярват в превъзходството на своята раса над всички останали/ организирали поход. Известно е, че в ядрото на въпросното ултрадясно движение са позабравените допреди седмица качулати привърженици на Ку-клукс-клан. Членовете на тази организация, възникнала след премахването на робството в САЩ и даването на права на афроамериканците след края на Гражданската война, носят островърхи качулки и бели мантии за прикритие, а нейните членове отвреме навреме сформират наказателни отряди за сплашване и потискане на чернокожите американски граждани.

 

Така участничка в похода в Гейнсвил взела на мероприятието и двете си малки деца. Едното от тях се приближило до чернокожия полицай, един от многобройните служители на реда, които контролирали похода и явно било заинтригувано от отражението си в щита на униформения. Тъкмо този момент уловил с фотокамерата репортерът на местния всекидневник Тод Робъртсън и съвсем скоро кадърът обиколил света под заглавието: „Никой не се ражда расист“ и с коментара, че малките деца не осъзнават онова, в което са карани да участват и отговорност за тяхното възпитание и принципи носят техните родители.

 

Полицаят на снимката се казвал Алън Кемпъл, който по-късно разказва по повод снимката: „Въобще не видях това детенце, просто погледнах надолу за да разбера какво почуква по щита ми. И тогава разбрах, че това е малко момченце облечено в униформата на Ку-клукс-клан, стана ми ясно че е видяло образа си върху щита и е напълно неясно какво се случва около него. Аз бях там, защото така ми заповяда щатската полиция. А то беше там, защото неговите родители са го взели със себе си“, казал Кемпбъл.

 

Подобни много силни фотокадри обикновено имат огромен отглас сред обществото. Те, обаче освен, че документират точно дадено събитие, съдържат в себе си и сериозен повод за размишления. Особено на фона на събитията в Шарлътсвил от миналата седмица, когато САЩ отново си припомниха за съществуването на Ку-клукс- клан. И за своите отговорности като общество, което само допреди година имаше за президент тъмнокож американец, изкарал след убедително спечелени избори два мандата в Белия дом.

One thought on “СИЛАТА НА ОБРАЗНИЯ ДОКУМЕНТ

  1. velina

    Страхотно припомняне! Журналист без обща култура е като птица без криле. Този блог очевидно няма такъв проблем, за разлика от други блоКове (сутрешни, например(.Бих искала да слушам подобни анализи и коментари, за да се уча от стойностни професионалисти, а вместо това получавам новата прическа и скъпия костюм на удобни водещи…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *